Proizvođači će biti obeštećeni za podijeljeno ili uništeno voće i povrće

Nakon sastanka zemalja članica održanog prošlog tjedna u Europskoj komisiji po pitanju ograničenja izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda EU na tržište Ruske Federacije, Europska komisija je 18. kolovoza 2014. godine priopćenjem najavila uvođenje izvanrednih mjera potpore za proizvođače voća i povrća Europske unije, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Izvanredne mjere uvode se s ciljem rješavanja novonastalih problema na tržištu i stupaju na snagu s 18. kolovozom 2014. godine.

Mjere su u ovom trenutku posebno usmjerene na sljedeće voće i povrće: rajčica, mrkva, bijeli kupus, paprika, cvjetača, krastavci, gljive, jabuka, kruške, bobičasto voće (malina, kupine …), stolno grožđe i kivi, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Europska komisija ocjenjuje da su u ovom trenutku ovi proizvodi posebno ugroženi s obzirom da se ovo voće i povrće nalazi u fazi početka berbe ili je u punoj berbi i da za većinu navedenog voća i povrća ne postoji novo raspoloživo alternativno tržište izvan EU-a. Za voće i povrće koje dospijeva kasnije, naročito agrumi (za nas značajne mandarine) očekuje se donošenje mjera prije početka berbe.

Najavljene izvanredne mjere uključuju:

– mjeru povlačenja proizvoda za besplatnu distribuciju kojom se povučeno voće i povrće s tržišta donira karitativnim tijelima i ustanovama, školama, bolnicama, ustanovama za stare i nemoćne te kaznionicama uz isplatu operatoru – isporučitelju povučenog voća i povrća s tržišta potpore po kilogramu proizvoda, a uz mogućnost dodatne potpore za troškove sortiranja i pakiranja i troškova transporta do primatelja pomoći;

– mjeru zelene berbe kojima se provodi kompletna berba nedozrelih proizvoda na određenoj površini prije nastupanja tehnološke zriobe. Pojednostavljeno rečeno, proizvođač može pobrati i uništiti svoje proizvode dok još nisu zreli i za to dobiti potporu;

– mjeru ne – ubiranja plodova kojom se s određene površine u okviru normalnog proizvodnog ciklusa ne provodi prodaja proizvedenog proizvoda. Pojednostavljeno, proizvođač može pustiti proizvod da istrune i iskoristiti ga kao gnojivo. Proizvođači koji se pridržavaju okvira provedbe mjera zelene berbe i ne – ubiranja ostvaruju prava na financijsku kompenzaciju koja se isplaćuje po hektaru voća i povrća.

U najavljenim izvanrednim mjerama mogu participirati svi proizvođači voća i povrća u Europskoj uniji kao članovi proizvođačkih organizacija, ali i kao neudruženi samostalni proizvođači. Pristup mjerama je dobrovoljan, odnosno o korištenju mjera odlučuje sam proizvođač ili proizvođačka organizacija, a u skladu s procjenom da li im ponuđene mjere odgovaraju u smislu ponuđene financijske nadoknade.

Za provođenje navedenih izvanrednih mjera Europska komisija je izdvojila 125 milijuna EUR-a. Mjere će se provoditi do kraja studenog 2014. godine, a uvažavat će se retroaktivno poduzete mjere koje su provedene najranije s danom 18. kolovoza 2014. godine. Još se ne zna koliki dio će pripasti Hrvatskoj.

U vezi s detaljima provedbe ovih mjera u tijeku je donošenje provedbenih akata Europske komisije kojim će se detaljnije precizirati visine naknada i kompenzacije proizvođačima za voće i povrće kao i ostali tehnički elementi provođenja mjera, a koji će se razmatrati već na sastanku predviđenom za petak, 22. kolovoza 2014. u Bruxellesu. U skladu s tim i prema potrebi Ministarstvo poljoprivrede donijet će nužne podzakonske akte za njihovu provedbu.

U daljnjim koracima Europska komisija je najavila da će razmatrati stanje na tržištu, te sukladno potrebi proširivati listu proizvoda voća i povrća ili po potrebi donositi nove mjere u cilju stabilizacije EU tržišta voća i povrća, a tako i cjelokupnog tržišta poljoprivredno prehrambenih proizvoda.

U vezi s daljnjim koracima i odlukama Europske komisije o ovim i mogućim budućim mjerama Ministarstvo poljoprivrede će priopćenjima informirati zainteresiranu javnost, a u narednom tjednu, nakon sastanka u Bruxellesu, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina održat će sljedeći tjedan sastanak s proizvođačima voća i povrća na kojem će se proizvođače upoznati s navedenim mjerama. (Tportal.hr)

Prethodni članakPlodine: Ne spajamo se s Tušem
Sljedeći članakNakon Zagreba, Ikeini centri u Splitu i Rijeci