Proizvođači duhana traže sastanak s premijerom o tvornici u Kanfanaru

Dopis predsjedniku Vlade potpisalo je 195 proizvođača duhana, kooperanata Hrvatskih duhana s područja Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije

Proizvođači duhana s područja Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije u petak su uputili dopis Vladi u kojem traže sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem kako bi iz prve ruke saznali što Vlada poduzima da zadrži proizvodnju duhana u Hrvatskoj.

Dopis predsjedniku Vlade potpisalo je 195 proizvođača duhana, kooperanata Hrvatskih duhana s područja Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije.

Proizvođači duhana u pismu premijeru traže hitan sastanak na kojem bi se razgovaralo o aktualnim informacijama vezanim uz sudbinu tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru kao i kontinuitetu državnih potpora za duhan.

Proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji čvrsto je vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru kao i kompletnog BAT-ovog sustava u Hrvatskoj, ističe se u pismu.

“Ostanak proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, ne samo za nas kooperante i naše obitelji, već i za čitave krajeve u kojima se proizvodi duhan, jedina je opcija zadržavanja dosegnutnog životnog standarda, kojoj nema alternative”, navodi se.

Također se ističe kako proizvodnja duhana za Hrvatsku godišnje ima vrijednost oko 100 milijuna kuna.

“Hrvatski duhani, koji posluju u sustavu BAT-a, organiziraju preko 80 posto vrijednosti otkupa. Ugrozi li nam se taj izvor prihoda, možemo očekivati samo daljnje zaostajanje naših krajeva za ostatkom Hrvatske i Europske unije, bez nade za buduće generacije na ovim prostorima”, kaže se među ostalim u pismu premijeru.

Također se dodaje kako je proizvodnja duhana jedna od uređenijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj te su joj za opstanak ključni nastavak državnih potpora i osiguran otkup.

Hrvatski duhani osiguravaju otkup kompletne proizvodnje, njezino financiranje i kreditiraju naše investicije, a otkupna cijena duhana već godinama kontinuirano raste, ističu proizvođači duhana napominjući kao su investirali značajna sredstva u unaprjeđenje proizvodnje.

“Zbog svega se nadamo da ćete napraviti sve kako biste zadržali proizvodnju duhanskih proizvoda i duhana u Hrvatskoj”, zaključuje se u pismu upućenom premijeru.

Inače, premijer Andrej Plenković u srijedu je na saborskom aktualnom prijepodnevu kazao kako ministar financija vodi razgovore s predstavnicima BAT-a te je uvjeren da će se naći rješenje vezano uz najavu o mogućem odlasku BAT-a iz Hrvatske.

Vlada je angažirana, razgovori traju, siguran sam da ćemo doći do kvalitetnog okvira i za radnike i da kompanija ostane na našem tržištu. Vlada će za BAT pronaći rješenje, rekao je premijer vezano uz sudbinu BAT-ove tvornice u Kanfanaru.

BAT je preuzeo Tvornicu duhana Rovinj od Adris grupe u rujnu 2015. godine. Prema kupoprodajnom ugovoru, BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku. Transakcija je iznosila 505 milijuna eura a ugovorom se BAT obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od preuzimanja. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPala proizvodnja i potrošnja mlijeka
Sljedeći članakInovacijama i digitalnim tehnologijama do konkurentske prednosti