Proljetno čišćenje – Tržišni trendovi: Ekološki otisak slijedi sve više potrošača

Zabrinutost za zdravlje i dobrobit te sve veća ekološka svijest nastavili su oblikovati trendove i potražnju za kućnom njegom u Hrvatskoj tijekom 2023. godine.

Prema Euromonitor Internationalu, snažan tekući rast maloprodajne vrijednosti u 2023. godini, do kojega je došlo zbog inflacije, imao je s druge strane negativan utjecaj na količinsku prodaju. Pritom su dvije glavne kategorije – pranje posuđa i njega rublja – bile osobito pogođene povećanjem cijena. Osim toga, rastuća ograničenja kućnih proračuna kao i neizvjesnost uzrokovana ratom u Ukrajini te energetska kriza utjecali su na kupovne navike potrošača pa je slijedom toga potrošnja na neprehrambene i neesencijalne proizvode smanjena u 2023. godini. Bilo je, međutim, nekih neočekivanih područja rasta, kao što su kućni insekticidi, kojima je pogodovalo vruće, vlažno i produženo ljeto.

KLJUČNI TRENDOVI 2023.
Kao odgovor na rastuću inflaciju, proizvođači sredstava za kućnu njegu u prošloj su godini smanjili pakiranja i prilagodili cijene kako bi zadržali kupce. Također su smanjili učestalost marketinških aktivnosti i promocija jer su ih proračunska ograničenja prisilila na smanjenje troškova.

Zabrinutost za zdravlje i dobrobit te sve veća ekološka svijest nastavili su oblikovati trendove i potražnju za kućnom njegom u Hrvatskoj tijekom 2023. godine. Urbani potrošači sve više vode računa o sastojcima u proizvodima, zahtijevaju prirodne sastojke i čiste formule, osobito u njezi rublja, a raste i zabrinutost u pogledu sigurnosti kemikalija u proizvodima za njegu površina, kao što je klor u izbjeljivaču. Osim toga, mnogi urbani potrošači postaju svjesniji svog ekološkog otiska, prelazeći na proizvode s pakiranjima koja se mogu reciklirati i koja mogu ponovno napuniti prilikom posjeta trgovinama.

Prethodni članakPodravka u procesu dubinskog snimanja poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe
Sljedeći članakUskrsnica za zaposlenike Fortenova grupe