Proljetno čišćenje – Umjereni obiteljski ljudi

Korisnici univerzalnih sredstava za čišćenje kućanstva po svom su životnom stilu najčešće Umjereni obiteljski ljudi. Ovaj segment predstavlja potrošače koji su umjereni u većini životnih nazora. Izuzetno im je bitan obiteljski sklad, a pokazuju i sklonost brizi za kućanstvo i uređenju doma.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju univerzalnih proizvoda za čišćenje u kućanstvu i brendova unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda te rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovini 2020. godine na području Hrvatske.

Gotovo tri četvrtine Hrvata u dobi od 16 do 64 godine koristi univerzalna sredstva za čišćenje u kućanstvu, a njih nešto više od jedne četvrtine četiri do šest puta tjedno (26% velikih korisnika). Ukupno 25% ispitanika kaže da ne obavlja ovakvu vrstu poslova u kućanstvu, a 2% ne koristi kategoriju uopće. Pritom 37% korisnika ističe da im je izuzetno bitno koji brend univerzalnog sredstva za čišćenje kupuju.

PROFIL KORISNIKA
Žene značajno iznad prosjeka populacije Hrvatske koriste promatranu kategoriju. U postotku, korisnike kategorije najviše nalazimo među osobama u dobi od 30 do 59 godina, osobama sa završenom srednjom školom, osobama koje dolaze iz urbanih dijelova zemlje, s područja Zagreba i okolice, te Dalmacije.

Korisnici kategorije su po svom životnom stilu najčešće Umjereni obiteljski ljudi. Ovaj segment predstavlja potrošače koji su umjereni u većini životnih nazora.

Izuzetno im je bitan obiteljski sklad, a pokazuju i sklonost brizi za kućanstvo i uređenju doma. Svoje slobodno vrijeme vole provoditi u obiteljskom krugu, ne vole izlaziti radi provoda niti su skloni posjećivanju kina, koncerata ili kazališta. Umjereno su religiozni, donekle tradicionalnih nazora, ali to nije nešto po čemu se ističu, kako valja tumačiti i njihovu nešto manju sklonost hedonizmu.

BRENDOVI I LOJALNOST
Više od polovice korisnika ima u svojem kućanstvu puno različitih proizvoda za čišćenje. A polovica ih preferira proizvode koji nisu prilagođeni pojedinoj površini, već univerzalni. Kada su u pitanju domaći i strani univerzalni proizvodi za čišćenje, potrošači su podijeljenih stavova.

Uz demografske karakteristike konzumenata, BRANDpuls alat također prati i trendove među brendovima unutar kategorije. Nivo korištenja određenog brenda vrlo je snažan pokazatelj uspješnosti tog brenda. Praćenje korištenja također je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati.

Među korisnicima kategorije univerzalnih sredstava za čišćenje, najpopularniji brendovi na hrvatskom tržištu su Domestos, Arf i Ajax. U posljednjih šest mjeseci, Domestos je koristilo 64% potrošača, Arf 60%, a Ajax 52% potrošača.
Pored korištenja pojedinog brenda, pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg te dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima.

U kategoriji univerzalnih proizvoda za čišćenje, Domestos ima najveću bazu lojalnih potrošača, njih 6,5%. Lojalni potrošači najveća su vrijednost brenda: spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije te ih je lakše potaknuti na ponovnu kupnju. Lojalnost je, osim tržišnog ponašanja, rezultat i emotivnog odnosa s brendom, stoga je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu te konzistentno i dugoročno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda.

Prethodni članakHGK nastavlja s oslobođenjem članarina za tvrtke dok traju epidemiološke mjere
Sljedeći članakOtvoren Tommy u Orebiću