PROMMING d.o.o.

Renomirani proizvođač opreme za trgovine, skladišta i poslovne prostore različitih namjena snažno širi svoje poslovanje u zemlji i inozemstvu te potvrđuje kvalitetu suradnjom s vodećim tvrtkama na tržištu nudeći pritom prilagođena i kompletna rješenja

Poduzeće PROMMING d.o.o. Čakovec osnovano je 1990. godine, a do danas se razvilo u vodećeg domaćeg proizvođača opreme za trgovine, skladišta i ostale poslovne prostore na domaćem i inozemnom tržištu.

promming-bulletOsnivanjem PROMMING-a na hrvatskom se tržištu pojavilo poduzeće specijalizirano za proizvodnju opreme za poslovne i skladišne prostore.

Prve godine poslovanja obilježilo je specifično stanje na tržištu na kojem su se proizvodne tvrtke gasile te je krenuo nekontrolirani uvoz proizvoda neprovjerene kvalitete, posljedice čega se još uvijek osjećaju na tržištu.

STRATEŠKA ORIJENTACIJA
Osnivač i vlasnik poduzeća PROMMING d.o.o., Mihalj Novinščak, koristeći dugogodišnje iskustvo rada sa skladišnom i logističkom opremom u najvećem poduzeću bivše države, osniva tvrtku s partnerima te od proizvodnje i montaže skladišne opreme polako prelazi na proizvodnju opreme za trgovine (prehrana, neprehrana, tehničke roba) i poslovne prostore.

Uz metalnu, pokreće i stolarsku proizvodnju čime se zaokružio proizvodni proces pa su se na tržištu mogla ponuditi kompletna rješenja, što je ostala odlika poduzeća do današnjeg dana.

Jedna od važnih prekretnica u razvoju poduzeća desila se 2000. godine kada Novinščak postaje jedini vlasnik poduzeća, u poslovanje uključuje svoje sinove Nikolu i Miroslava te uz novoosnovani tim s jasnom vizijom i ciljem dalje vodi i razvija poduzeće. Poslovanje bilježi značajan rast pa su postojeći proizvodni pogoni postali premali.

Preseljenje u novi proizvodni i poslovni prostor 2003. godine pokazalo se ključnim u daljnjem razvoju poduzeća jer se stalnim ulaganjima u nove tehnologije i inovacijama PROMMING profilira u pouzdanog partnera za svoje klijente kojima nudi kvalitetna i inovativna rješenja u opremanju.

Kvaliteta, kratki rokovi isporuke i fleksibilnost strategija je poduzeća i njegovog razvoja koju je prema svojoj viziji postavio osnivač, Mihalj Novinščak, vodeći se njome od osnutka poduzeća pa sve do svoje prerane smrti prošle godine. Nasljednici nastavljaju razvijati poduzeće u skladu s tom strategijom i novim zahtjevima tržišta.

ASORTIMAN PODUZEĆA  
Počeci poslovanja PROMMING-a bili su uvjetovani stanjem na tržištu početkom 90-ih kada dolazi do propadanja velikih trgovačkih poduzeća koja su poslovala u bivšem sustavu te istovremeno otvaranja velikog broja malih privatnih trgovina.

promming-lead01Proizvodnja je u to vrijeme bila razvijana tako da može odgovoriti ponudom opreme upravo za takve prodajne prostore.

Transformacijom tržišta, pogotovo u razdoblju od 2000. – 2010., kada dolazi do intenzivnog otvaranja većih trgovačkih centara po čitavoj Hrvatskoj, PROMMING je prateći te trendove u maloprodaji proširivao proizvodnju te stalnim tehnološkim unaprjeđenjem i razvojem novih proizvoda odgovorio na zahtjeve tržišta i zadržao lidersku poziciju u tom segmentu opremanja.

Istovremeno, u tvrtki ističu kako su ostali sposobni ispunjavati zahtjeve i onog dijela tržišta na kojem je razvoj poduzeća započeo, što je očuvano do današnjeg dana.

Zahvaljujući tehnološkim, organizacijskim i kadrovskim kapacitetima tvrtke, proizvodni program poduzeća PROMMING d.o.o. pokriva vrlo široko područje u rasponu od:

● opreme za trgovine svih namjena (samoposluge, tehnička roba, tekstil, obuća, knjižare i sl.),

● industrijskih regalnih skladišta svih nosivosti i namjena (paletna skladišta, polična skladišta s podestom ili bez njega, arhivski regali, pokretni regali, konzolni regali, samonosive skladišne hale, drive-in regali),

● opreme interijera (kafići, izložbeni saloni, turistički objekti, obrazovne ustanove, uredski prostori te ostali poslovni prostori).
Proizvodi tvrtke danas se mogu naći u brojnim sektorima gospodarstva, počevši od trgovine, preko proizvodnje pa sve do uslužnih djelatnosti – ugostiteljstvo, logistika, javne službe.

NAJVAŽNIJI KLIJENTI
“Klijenti su nam gotovo sva važnija poduzeća koja se bave maloprodajom ili veleprodajom na domaćem tržištu i u okolnim zemljama te mnoga proizvodna poduzeća čije pogone i skladišta opremamo našim regalima”, ističe Miroslav Novinščak, direktor PROMMING-a, te dodaje kako je ulaskom Hrvatske u EU došlo do naglog skoka izvoza u ukupnom prometu poduzeća jer je olakšan plasman na zajedničko tržište na kojem je tvrtka sve više prepoznata i svakodnevno ostvaruje nove kontakte šireći mrežu svojih klijenata.

promming-lead02Kao svog najznačajnijeg klijenta ističu Agrokor koncern čiju su gotovo cijelu mrežu maloprodajnih prodavaonica u regiji opremili svojim policama i regalima. U Hrvatskoj i BiH to su prodavaonice Konzuma, dok je u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori riječ o prodavaonicama Mercatora.

Ostali značajniji dugogodišnji klijenti su Biovega, Polleo Sport, Baby Center, Bubamara / Pika Poka, Bure, Kaufland, Roto dinamic, Dinova-Diona, KTC, Borovo, AWT International, METSS, Frodo, AD Vita, Mr Pet, Elipso, Tisak, Inovine, TP Varaždin, Jagros, Stridon Promet, Trgostil, Velpro-centar te Intereuropa.

“Kroz godine poslovanja opremili smo na tisuće prodajnih objekata, skladišnih i poslovnih prostora te sudjelovali u velikim projektima i rastu naših klijenata. Pritom svakako trebamo istaknuti dva najznačajnija recentna maloprodajna projekta u regiji, gdje smo opremili ‘flagship’ objekte SuperKonzum Radnička (5.000 m2 prodajnog prostora) u Zagrebu i Mercator Šiška (6.400 m2) u Ljubljani u kojima su postavljeni novi standardi u opremanju, ali i samoj maloprodaji”, ističe Novinščak.

RJEŠENJA ZA LOGISTIKU
Na području logistike dolazi do stalnih promjena kod načina skladištenja, komisioniranja i transporta robe, što je uvjetovano općom informatizacijom čitavog procesa logistike i konstantnim razvojem novih softverskih rješenja, a značajan je i trend automatizacije i optimizacije skladištenja robe.

promming-glavna-ftd-777PROMMING od samog osnivanja pruža podršku klijentima u njihovom skladišnom poslovanju i u svom proizvodnom programu nudi čitavu paletu skladišnih regala, od najmanjih do najvećih dimenzija i nosivosti, za najrazličitije vrste proizvoda:

● Arhivski regali – regali manje nosivosti (do 75 kg/etaža), namijenjeni za skladištenje arhivske građe, ali i robe pakirane u manje kutije ili pakete;

● Polični regali – regali namijenjeni skladištenju robe u kutijama ili paketima s nosivošću do 250 kg/etaža, predviđeni su za ručnu manipulaciju, a mogu se izvoditi u jednom nivou ili na više nivoa (do visine od 8 m)
● Paletni regali – namijenjeni za skladištenje robe na paletama, od standardnih Euro-paleta dimenzija 80×120 cm pa do paleta nestandardnih dimenzija prilagođenih robi koja se skladišti. Palete se skladište u visinu, iskorištavajući na taj način kompletnu visinu skladišnog prostora te istovremeno omogućavaju dostupnost svake palete u skladištu. U kombinaciji s transportnom opremom koja se koristi u skladištima uvijek se nalazi za kupca optimalno iskorištenje dostupnog skladišnog prostora;

● Paletno – polični regali – osnova regala je paletni regal koji se kombinira, najčešće u donjem dijelu regala s poličnim etažama. Ovo je idealno rješenje ako se u skladištu kombinira rad s robom na paletama i rad s pojedinačnim pakiranjima robe. Posebna vrsta poličnih regala su regali s protočnim plohama, koje mogu funkcionirati po LIFO i FIFO sistemu a posebno su pogodni za komisioniranje robe;

● “Drive-in” regali – podvrsta paletnih regala u kojima se palete skladište u posebno formirane hodnike postavljene jedan iznad drugog, prema LIFO sistemu (zadnja paleta koja se postavlja u hodnik se prva uzima iz skladišta). Kod ovakvih rješenja znatno je bolje iskorištenje volumena skladišta s obzirom na to da postoji samo centralni hodnik iz kojeg se pristupa direktno u regale, ali zbog LIFO sistema ovaj regal je pogodan samo za skladištenje većeg broja istovrsne robe na paletama. Regal iz istog razloga nije pogodan za robu kratkog trajanja;

● Protočni regali – podvrsta paletnih regala u kojima se palete skladište u hodnike s valjkastim plohama postavljene jedan iznad drugog, prema FIFO sistemu (prva paleta koja se postavlja u hodnik prva izlazi iz skladišta). Valjkaste pruge se postavljaju pod nagibom tako da palete gravitacijski klize po plohi. Ovaj tip regala, kao i “drive-in” regali, pogodan je za skladištenje većeg broja istovrsne robe na paletama jer u jednom hodniku mora biti skladištena istovrsna roba;

● Konzolni regali – skladišni regali za skladištenje robe koja se zbog svoje dužine ne može skladištiti u paletnim regalima. Ova vrsta regala nema prednji stup, već se nosači robe konzolno pričvršćuju na noseći stup. Radi takve izvedbe u regale se može postaviti roba praktično neograničene dužine. Regal se može izvesti kao zidni jednostrani ili kao središnji dvostrani;

● Regali posebne namjene – u ovu vrstu pripadaju sva rješenja za skladištenje robe koja se radi svojih dimenzija ne može koristiti u standardnim izvedbama regala. U dogovoru s korisnikom projektira se najbolje rješenje prilagođeno samoj robi.

KOMPARATIVNE PREDNOSTI
PROMMING trenutno zapošljava 170 radnika, od čega je njih 146 angažirano u samom procesu proizvodnje. Iz tvrtke poručuju kako svojim kapacitetima i ljudskim potencijalom, kroz kreativnost, kompetenciju i viziju koju posjeduju, mogu prihvatiti svaki izazov u opremanju i svojim klijentima osigurati kvalitetnu podršku od same ideje, preko izrade, montaže opreme pa sve do postprodajne podrške.

“Naravno da bez kvalitetnog i motiviranog kadra nije moguće imati kvalitetan proizvod. Stoga se o stručnosti i motiviranosti radnika vodi velika briga. Paralelno sa stalnim ulaganjem u nove tehnologije na području obrade metala i drvne tehnologije, ulaže se u školovanje i stručno osposobljavanje djelatnika na svim razinama. Kroz suradnju sa srednjim školama PROMMING preko stručne prakse godinama osposobljava veći broj učenika, a najbolji među njima ostaju raditi u poduzeću. Također, velika se pažnja polaže unaprjeđenju uvjeta rada u pogonima i uredskim prostorima kako bi se djelatnicima osigurali optimalni uvjeti rada, što u konačnici rezultira zadovoljstvom i motiviranošću”, navodi Novinščak.

Tvrtka od svojih početaka ostvaruje pozitivne rezultate, a tijekom 2015. godine ukupni su prihodi poduzeća iznosili 117,4 milijuna kuna te su porasli za 4,35% u odnosu na godinu prije.

Značajnih 42,15% ukupnih prihoda tvrtka ostvaruje na inozemnim tržištima među kojima se osobito ističu tržišta naše regije i zemlje Europske unije.

promming-policeIzvozna ekspanzija na tržišta EU krenula je od 2014., a ove godine realiziran je izvoz u Ujedinjene Arapske Emirate (Dubai), čime se nastavlja strateški plan poduzeća koji ima za cilj dalje širiti bazu kupaca na postojećim tržištima i otvarati nova.

Kao svoju glavnu konkurentsku prednost u PROMMING-u ističu fleksibilnost, uz najviši standard i kvalitetu izrade.

“Već smo prije napomenuli da smo kroz razvoj poduzeća osigurali podršku za različite veličine prostora koje treba opremiti, od najmanjih prostora kao što su priručne arhive ili kiosci pa do najvećih supermarketa i logističkih skladišta. Paleta usluga koje prate osnovnu proizvodnju elemenata od metala, drva, pleksiglasa i stakla obuhvaća kompletan proces – od projektiranja prostora, preko same izrade opreme do montaže na objektu te osiguravanja podrške tijekom korištenja opreme, a naš razvojni inženjerski tim svojim dugogodišnjim iskustvom omogućuje kvalitetnu podršku svim projektima”, zaključuje Miroslav Novinšćak.

Prethodni članakSve manje ljudi pije gazirana pića
Sljedeći članakInformacijske tehnologije – U praksi: Strateški segment poslovanja