Prosvjedi bi trgovce u Hong Kongu mogli stajati 185 milijuna funti

Prodemokratski prosvjedi u Hong Kongu mogli bi tamošnje trgovce stajati više od dvije milijarde hongkonških dolara ili 175 milijuna funti, prenose britanski mediji procjene banke ANZ.

Prosvjedi su se poklopili s kineskim praznikom “Zlatni tjedan”, koji je počeo 1. listopada, a tijekom kojeg obično u Hong Kong dolazi veliki broj kupaca s kopnenog dijela zemlje. Kineski turisti čine dvije trećine svih posjetitelja Hong Konga.

Međutim Kina je zbog prosvjeda ukinula dozvole za putovanje domaćim turističkim grupama koje žele posjetiti Hong Kong. Kineska nacionalna turistička uprava naložila je u ponedjeljak putničkim agencijama da zaustave organiziranje tura za Hong Kong do iduće obavijesti.

Ta odluka se ne odnosi na ture koje su već prodane, ali ipak, postoji zabrinutost da će taj potez dovesti do daljnjeg pada poslovanja.

Ujedno, SAD, Britanija, Kanada, Francuska, Italija, Njemačka i Australija izdali su upozorenja svojim državljanima koji putuju u Hong Kong da izbjegavaju područja u kojima se prosvjeduje.

Hongkonški trgovci u neposrednoj blizini mjesta na kojima se održavaju prosvjedi poput Causeway Baya i Mong Koka, morali su zatvoriti trgovine. “Prodaja luksuzne robe, kozmetičkih proizvoda i trajnih potrošnih dobara definitivno je teško pogođena”, navodi u izvješću Raymond Yeung, viši ekonomist u ANZ-u.

Hongkonška turistička industrija vrijedna je više od 38 milijardi dolara, a 2012. godine imala je udjel od otprilike 3,9 posto bruto domaćeg proizvoda Hong Konga. (SEEbiz / Hina)

Prethodni članakBuffett: Ulaganje u Tesco bila je golema pogreška
Sljedeći članakJapanska pijanistica oduševila zagrebačku publiku