Radnici u trgovini – Stavovi: Plaća i radni uvjeti najvažniji radnicima

Istraživanje je pokazalo da je plaća i dalje najvažniji faktor pri zapošljavanju u trgovačkom lancu pa je tako više od 40% ispitanika kao glavni kriteriji pri odabiru poslodavca navelo plaću, dok je 31% ispitanih kao drugi kriterij po važnosti navelo radne uvjete.

Portal danasradim.hr proveo je početkom rujna 2020. godine istraživanje o preferencijama rada u maloprodaji u kojem je sudjelovalo više od 1.600 ispitanika, a cilj je bio istražiti mišljenje zaposlenika u toj grani industrije. Interes za sudjelovanje u istraživanju bio je velik, što govori o važnosti trgovine u sektoru zapošljavanja u Hrvatskoj. Pravne osobe u trgovini na malo krajem su ovogodišnjeg srpnja imale nešto manje od 116.000 zaposlenika, što čini udio od 9% u ukupnom broju svih zaposlenika u pravnim osobama u Hrvatskoj. Općenito je u sektoru trgovine od početka godine broj zaposlenih pao za 3,9% (Izvor: DZS).

ŠTO JE ZAPOSLENICIMA VAŽNO?
Istraživanje je pokazalo da je plaća i dalje najvažniji faktor pri zapošljavanju u trgovačkom lancu. Prosječna plaća 2020. u trgovini na malo iznosila je 5.411 kn, što je rast od 4% u odnosu na prethodnu godinu (Izvor: DZS, Fina, Registar godišnjih financijskih izvještaja). Ipak, kad su u pitanju plaće i dodatni bonusi u sektoru trgovine, više od polovice ispitanika (njih 59%) smatra kako bi plaće trebale biti veće, dok je njih 7,2% mišljenja da su radnici dovoljno plaćeni.

Prilikom zapošljavanja u nekom trgovačkom lancu više od 40% ispitanika je kao glavni kriteriji pri odabiru poslodavca navelo plaću, dok je 31% ispitanih kao drugi kriterij po važnosti navelo radne uvjete.

Često su uvjeti rada razlog odabira jednog poslodavca pred ostalima te je važno ispunjavati radne uvjete te ih se pridržavati. Budući da zaposlenici prilikom promjene poslodavca prenose i utiske o prethodnom radnom mjestu utječu na javno mišljenje zaposlenika.

Treći kriteriji po važnosti ispitanika bio je blizina odnosno lokacija posla (22%) zbog čega je važno naglasiti lokaciju poslovnice pri raspisivanju natječaja za pojedino radno mjesto. Isto tako, poslodavac u oglasu može navesti da je lokaciju rada moguće prilagoditi mjestu stanovanja. Zanimljiv nalaz istraživanja je da bi svega 5% ispitanika odabralo poslodavca zbog njegovog dobrog imidža tržištu.

Nadalje, rezultati istraživanja pokazali su da dvije trećine ispitanika, odnosno njih 65%, smatra da je radno vrijeme u trgovini moguće uskladiti s privatnim odnosno obiteljskim obavezama. S druge strane, trećina ispitanika (35%) navela je kako im ne odgovara radno vrijeme zbog više razloga, od previše prekovremenih sati do rada u kasne sate ili rada nedjeljom.

DOMAĆI ILI STRANI TRGOVAČKI LANAC
Što se preferencija rada tiče u domaćem ili stranom trgovačkom lancu, istraživanje je također otkrilo da među ispitanicima ne postoje izražene preferencije za rad u stranom ili domaćem trgovačkom lancu, s obzirom na to da je njih 65% istaknulo kako im je zapravo svejedno, što je indikativno i može se povezati s brojnim aktivnostima koje su trgovački lanci u posljednje vrijeme poduzeli u svrhu zadržavanja radnika.

Premda je prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u djelatnosti trgovine na malo rasla zadnjih godina te unatoč tome što pojedini trgovački lanci sustavno i kontinuirano povećavaju plaće i ulažu u razvoj svojih zaposlenika nudeći im razne dodatne pogodnosti – prostora za daljnji napredak ima.

TRAŽE SE MESARI
Naime, na tržištu rada u Hrvatskoj već niz godina nedostaje mesara i mesara trgovaca. No i ovdje postoje rješenja gdje je portal danasradim.hr pokrenuo inicijativu te u suradnji s pojedinim trgovačkim lancima kreirao projekt prekvalifikacija radnika za radna mjesta mesara-prodavača. Ovakva aktivnost je u interesu kako poslodavaca, tako i radnika, s obzirom na razliku u primanjima u odnosu na standardna radna mjesta trgovaca u maloprodaji.

Prethodni članakPredstavljen ovogodišnji projekt Pink ribbon
Sljedeći članakTrgovci – jeste li monetizirali svoje podatke?