Rast broja posjetitelja benzinskih postaja

Udio posjetitelja benzinskih postaja u posljednjih je nekoliko godina stabilan, ali je značajno veći u odnosu na period od prije pet godina (2017.) kada je njihov udio bio za oko 10% manji.

U sklopu BRANDpuls istraživanja za Hrvatsku prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kanal benzinskih postaja.

Navedeni marketinški pokazatelji su bitni kako bi vođenje brenda bilo uspješno te kako bi rano uočili moguće prilike ili probleme. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u jesen (rujan-listopad) 2022. godine na području Hrvatske.

BRANDpuls je Ipsosov alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Podaci su dostupni za tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Izvor: Ipsos
Izvor: Ipsos

POSJEĆENOST I BRENDOVI
Ukupno 81% građana hrvatske u dobi od 16 do 64 godine posjećuje benzinske postaje, najčešće nekoliko puta mjesečno.

Udio posjetitelja benzinskih postaja je u posljednjih nekoliko godina stabilan, ali je značajno veći u odnosu na period prije pet godina (2017.) kada je njihov udio bio za oko 10% manji.

INA je uvjerljivo najposjećenija benzinska postaja u Hrvatskoj. Ona je glavni odabir za više od pola posjetitelja benzinskih postaja. Nakon nje to su Crodux s 15% i Petrol s 13% primarnih posjetitelja.

Najviše građana Hrvatske posjećuje benzinske postaje primarno vozilom koje osobno voze. Pritom 73% građana Hrvatske vozi automobil, a najviše ih posjeduje VW, Opel i Renault.

Izvor: Ipsos

Razumljivo, glavni razlog posjeta benzinskim postajama je točenje goriva. Međutim, osim toga, posjetitelji imaju naviku tamo usput obaviti i neke druge stvari. Najčešći sekundarni razlog posjete benzinskim postajama je punjenje auto-guma. Ostali češći navodi uključuju kupovinu plina u boci, cigareta i kave za van.

Prethodni članakWillem Jan Beerthuis – Bekaert
Sljedeći članakIna i MOL zaključili prodaju 39 benzinskih postaja u Sloveniji Shellu