Rast cijena: Zvijezdino ulje poskupjelo 20,38%!

Doista smo navijali da rujan počne, ako ništa drugo, barem stagnacijom cijena u supermarketima, no nažalost vijesti nisu dobre.

Iako su supermarketi smanjili razliku iznosa najskuplje i najjeftinije jedinične košarice (132,18 kuna), zabilježili smo cijeli niz artikala koji su bitno poskupjeli, kao što smo i predvidjeli u našem barometru iz kolovoza.

Jake turbulencije cijena utjecale su i na promjenu pozicija pojedinih supermarketa na rang listi povoljnosti, ističe se u rujanskoj analizi cijena portala Supermarketi.info.

naj-kosarica-18-09-2010
Najveći pad dogodio se Plodinama koje su nekim netaktičnim poskupljenjima pale na čak treće mjesto po povoljnosti jedinične košarice i po indeksu povoljnosti (+8).

Kaufland je ovaj tjedan zasjeo na vrh ljestvice i po jediničnoj košarici i po indeksu povoljnosti (+20), ponajprije zahvaljujući gomili akcijskih cijena.

Getro s time što zauzima drugo mjesto i po indeksu povoljnosti (+17) i po najpovoljnijoj jediničnoj košarici, i time što sve više prijeti Kauflandu, ističe ozbiljnu kandidaturu za naslov prvaka povoljnosti, što bi se uskoro moglo i dogoditi. S veseljem iščekujemo odgovor konkurencije, ponajprije Plodina.

Jedan od velikih padova zadesio je i Billu (-16), koja je s četvrtog mjesta pala na sedmo, omogućivši Intersparu da se popne na peto mjesto po povoljnosti jedinične košarice te na čak četvrto mjesto po indeksu povoljnosti (-8).

Interspar i Getro su ovaj tjedan najviše napredovali. Konzum je ovaj tjedan odlično plasiran što se tiče indeksa povoljnosti (-11), te je pobjegao s pretposljednjeg mjesta na kojem je bio i to mjesto ustupio Billi.

kosarica-10-09-18
Razlika jedinične košarice najpovoljnijeg i najnepovoljnijeg supermarketa: 132.18 kuna

index-10-09-18
S obzirom da smo u odnosu na prošlo očitanje uočili gomilu poskupljenja, istaknut ćemo ona koja su zaista alarmantna s obzirom da se radi o najosnovnijim namirnicama.

Za početak spomenimo porast cijene suncokretovog ulja, kako Zvijezdinog tako i nebrendiranog ulja. Zvijezdino ulje poskupjelo je u prosjeku za čak 20,38% u odnosu na prošlo očitanje otprije tri tjedna, dok je nebrendirano poskupjelo za 12,74% u prosjeku. Napomenimo još jednom, radi se o periodu od 3 tjedna.

Prošle godine u ovo vrijeme ulje je pojeftinilo s 13,49 kuna na 9,99 kuna, a sada se polako približava tom iznosu. U svakom slučaju ne miriši na dobro.

Da je sve ostalo na ulju, još bi pronašli malo optimizma pred dolazak jeseni, no poskupljenja su zadesila i glatko brašno T-550 (skuplje u prosjeku 17,41%), jaja (skuplja u prosjeku 11,20%), polutvrdi sir (skuplji prosjeku 4,07%), te Podravka jetrena pašteta (skuplja u prosjeku za nevjerojatnih 31,45%).

Također zanimljivo poskupljenje dogodilo se i s majonezom ‘Zvijezda’ čija se cijena nije mijenjala godinu dana te je s cijene od 3,99 kuna skočila na 4,19 kuna. No, primijećena poskupljenja ne staju s time.

Ovim poskupljenjem najviše će biti razočarana djeca, jer je cijena njima omiljene slastice – čokolade, porasla u prosjeku za 5,10% u slučaju ‘Dorina’ čokolade s lješnjakom, odnosno 6,05% u slučaju ‘Mikado’ čokolade s rižom.

S obzirom da je i ljeto polako za nama, sladoled ‘Twice’ se vraća na svoju redovnu cijenu koja je od prošlog očitanja narasla u prosjeku za 25,35%.

Ništa manje značajno poskupljenje primijetili smo i na omekšivaču ‘Silan sensitive’ koji je u prosjeku skuplji za 6,73% u odnosu na prošlo očitanje.

Limun i češnjak nije više potrebno niti spominjati, oni su postali cijenom dostupni samo najimućnijima.

2010-09-19_cijene

Iako smo prošli put predvidjeli skok cijena dječjih pelena ‘Libero’, izgleda da su se trgovački lanci smilovali nad sudbinom roditelja, pa su i Getro i Plodine vratile cijenu ispod 90 kuna. Cijena ‘Franck’ jubilarne kave (‘ciglice’) zadržana je na 15,99 kuna, bez obzira što su neki supermarketi prije 3 tjedna malo eksperimentirali s cijenom.

I na kraju malo optimizma, iako ga je u posljednje vrijeme sve teže zadržati. ‘Dukat’ mlijeko je ovaj tjedan imalo cijenu u prosjeku nižu 3,35% nego za prošlog očitanja. Vidjet ćemo koliko dugo će se ta cijena održati. Iako su krastavci prošli puta bili najveći ‘negativci’, ovaj tjedan su najveći ‘pozitivci’ jer su u prosjeku jeftiniji čak 22,21%. Trend pojeftinjenja pokazuju još i luk (14,79%), miješano mljeveno meso (12,38%), kupus zeleni (10,19%), te jabuke (5,96%). (www.supermarketi.info)

Prethodni članakGrancereale energetski doživljaj
Sljedeći članakAlba M.S.: Trajna kvaliteta ključ uspjeha