Investicije obilježile poslovanje BAT-a nakon preuzimanja TDR-a

tdr-bat-glavnaBritish American Tobacco (BAT) iznimno je zadovoljan rezultatima ostvarenima u prvih godinu dana poslovanja nakon preuzimanja TDR-a.

Prvu godinu obilježio je rast udjela na sva tri tržišta na kojima BAT Adria posluje (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija), a drugu godinu obilježit će rast izvoza u zemlje Zapadne Europe, posebno Njemačku koja postaje glavno izvozno tržište tvornice u Kanfanaru.

U proteklih godinu dana BAT je uspješno integrirao hrvatski TDR u svoj globalni sustav, a tržišni udjel TDR-a u Hrvatskoj popeo se na 54,8 posto. Snažan rast na tržištu BAT je ostvario zahvaljujući lansiranjima novih proizvoda i internacionalizaciji portfelja, a brendovi koji su najviše doprinijeli porastu su Rothmans, Lucky Strike i Dunhill.

Od dolaska u Hrvatsku i investicije veće od 500 milijuna eura za kupnju TDR-a, BAT je nastavio s ulaganjima. Ove je godine investirano 19 milijuna eura, za naredno razdoblje planira se ulaganje dodatnih 30 milijuna eura u tvornicu u Kanfanaru. Tvornica u Kanfanaru proizvodi oko 7,5 milijardi komada cigareta, od čega se čak 60 posto izvozi na strana tržišta. Zahvaljujući ulaganjima u poboljšanje kvalitete, hrvatski pogon BAT-a dodatno će  dobiti na značaju i važnosti unutar cijele BAT grupacije.

“BAT je kao najveći investitor u Hrvatskoj tijekom posljednjih nekoliko godina iznimno zadovoljan dosadašnjim rezultatima poslovanja u Hrvatskoj, jer iz mjeseca u mjesec ostvarujemo rast tržišnog udjela. Počeli smo izvoziti na nova strana tržišta, od Grčke i Bugarske, preko Njemačke, Nizozemske i Švicarske do Češke, Španjolske i Poljske. Nakon zatvaranja BAT-ove tvornice u Njemačkoj, dio tamošnjih proizvodnih količina preseljen je u Kanfanar, pa će nam od iduće godine Njemačka postati najveće izvozno tržište kanfanarske tvornice”, rekao je Ram Addanki, predsjednik Uprave BAT Adria.

Addanki je upozorio i na značajan problem ilegalne trgovine duhanskim proizvodima u Hrvatskoj. Naime, između 23 i 25 % potrošača u Hrvatskoj kupuje cigarete u pograničnoj prodaji ili na nelegalnom tržištu. Posebno zabrinjava nelegalna prodaja rezanog duhana, koja Hrvatsku svrstava u sam vrh negativne ljestvice europskih zemalja.

ram-addanki-generani-menadzer-bat-adria-klasteraDržavni proračun zbog toga gubi od 1,0 do 1,5 milijardi kuna godišnje. Crno tržište duhanskih proizvoda prvo je na popisu globalnih problema organiziranog kriminala, a u Hrvatskoj je naglo naraslo u razdoblju 2012-2013. zbog rasta cijena cigareta za više od dvije kune u vrlo kratkom razdoblju. Drastičan rast cijena bio je rezultat brzog i neplaniranog rasta trošarina.

“Borba za smanjenje ilegalnog tržišta iznimno je bitna i za potrošače i za proizvođače i za državu. Zbog toga pozivamo državnu upravu da udružimo snage i zajedno se borimo protiv ilegalnog tržišta,  čijem rastu pogoduje i neplanirani rast trošarina na duhanske proizvode. Od velike je važnosti da vlade precizno definiraju kalendar rasta trošarina, jer će to značajno utjecati na smanjenje crnog tržišta”, pojasnio je Ram Addanki.

Predvidljivi uvjeti poslovanja nužni su za stabilnost i planiranje u svim segmentima gospodarstva, ali osobito to vrijedi za duhansku industriju, s obzirom na njezinu važnost za proračunske prihode.

Daljnjem uspješnom poslovanju BAT-a u Hrvatskoj bilo bi od velike pomoći kada bi Vlada usvojila kalendar trošarina koji će definirati kada će se one i kako mijenjati, jer je predvidljiv investicijski okvir važan preduvjet stabilnosti i rasta hrvatske duhanske industrije, a time i očuvanja radnih mjesta.

Prethodni članakViše od polovice Hrvata plaća beskontaktno, 95% koristi kartice
Sljedeći članakOdržan humanitarni božićni koncert “Kod Rudolfa” powered by PIK