Rast plaće zatvara radna mjesta u britanskoj maloprodaji

Sektor maloprodaje zapošljava tri milijuna ljudi, a taj bi se broj mogao smanjiti za gotovo trećinu u manje od jednog desetljeća.

maloprodaja-supermarketi-midiJedan od sektora koji u Britaniji zapošljava najviše ljudi, maloprodajni, mogao bi u idućih 10 godina izgubiti do 900.000 radnih mjesta i zatvoriti na tisuće prodavaonica. U izvješću British Retail Consortiuma (BRC) navodi se da bi rast troškova zbog uvođenja nacionalne minimalne plaće i novog poreza mogli ubrzati otpuštanja.

Sir Charlie Mayfield, predsjednik BRC-a, rekao je u ponedjeljak da će uvođenje većih plaća utjecati na zapošljavanje, iako poslodavci podržavaju uvođenje minimalnih plaća. Sektor maloprodaje zapošljava tri milijuna ljudi, a taj  bi se broj mogao smanjiti za gotovo trećinu u manje od jednog desetljeća.

Mayfield je također rekao da će mnoge trgovine biti zatvorene zbog povećanja troškova, ali i promjena u načinu na koji milijuni potrošača kupuju, pa se, primjerice, sve više širi online trgovanje. Od današnjih 270.000 trgovina u Velikoj Britaniji, do 74.000 bi se moglo zatvoriti, navodi BRC u izvješću.

“Ljudi ne shvaćaju koliko značajno se  radno mjesto mijenja i mislim da je to opasno”, rekao je Charlie Mayfield.

U izvješću BRC navodi se da su učinci nacionalne minimalne plaće na zapošljavanje “podcijenjeni”. U travnju će na snagu stupiti odredba o minimalnoj nacionalnoj plaći od 7,2 funte po satu, umjesto dosadašnjih 6,7 funti po satu. Ministar financija George Osborne najavio je nedavno povećanje satnice na 9 funti do 2020. godine. BRC procjenjuje da će trošak za industriju iznositi 3 milijarde funti godišnje.

“S uvođenjem nacionalne minimalne plaće, troškovi rada će sada rasti”, poručuje BRC.

Kritičari supermarketa ističu da se taj sektor predugo oslanjao na niske plaće. U izvješću BRC-a navodi se da se postotak radnika s niskim plaćama u maloprodajnom sektoru gotovo udvostručio od 1990. godine, na preko 60 posto.

Mayfield je kazao za BBC da će, iako će broj radnih mjesta dramatično pasti, poslovi koji će se održati biti produktivniji i bolje plaćeni. Vjerojatno će se poboljšati i usluga za kupce, a cijene pasti.

“Zaista vjerujem da pitanje niskih plaća treba riješiti, što je razlog zašto govorimo o ‘manjem broju, ali boljih’ radnih mjesta”, zaključio je Charlie Mayfield. (liderpress/Hina)

Prethodni članakProizvodi za djecu i bebe – Tržište: U očekivanju pozitivnih trendova
Sljedeći članakTomislav Bagić novi direktor Konzuma u BiH