Rast plaća nastavljaju poticati potrošnju

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u listopadu, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje već 26. mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije.

rast-potrosnje-midiČetiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u listopadu za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,8 do 4,1 posto. Pokažu li se procjene točne, bio bi to nešto sporiji rast nego u rujnu, kada je promet u trgovini na malo skočio 4,5 posto.

Tako bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 26 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

“Rast prometa u trgovini na malo trebao bi se nastaviti u listopadu, no ipak nešto slabijom dinamikom. Usporavanje rasta trebalo bi nastupiti kao rezultat kraja središnje turističke sezone te činjenice da su strani gosti tijekom ljetnih mjeseci značajno utjecali na dinamiku rasta u maloprodaji”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

TREND RASTA PLAĆA
Osim rasta potrošnje turista, pozitivno na promet u trgovini na malo utječe trend rasta plaća koji traje još od početka prošle godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

A nove najave izmjena u oporezivanju dohotka mogle bi dodatno potaknuti potrošnju.

“Najave izmjena u sustavu oporezivanja dohotka od početka iduće godine trebale bi podići optimizam potrošača te se pozitivno odraziti na kretanja u maloprodaji već na kraju ove godine”, navodi se u anketi Hine.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati nastavlja li se snažan rast potrošnje i u četvrtom tromjesečju.

S rastom od 3,4 posto osobna potrošnja bila je jedan od najvažnijih pokretača ubrzanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju na 2,9 posto na godišnjoj razini, što je najbrži rast gospodarstva još od 2008. godine. (lider.media)

Prethodni članakMaloprodajna ulaganja traže sazivanje skupštine Peveca
Sljedeći članakdm šesti put proglašen najboljim poslodavcem u Hrvatskoj