Recesija će proći, trgovačke marke ostaju

Povjerenju u trgovačke robne marke u Hrvatskoj značajno pridonosi činjenica da mnoge od njih proizvode vodeći proizvođači brendiranih proizvoda koji uživaju visoko povjerenje hrvatskih potrošača.

Trgovačke robne marke, osim što su postale sastavni dio ponude trgovačkih lanaca, i jedan od oblika pridobivanja cjenovno osjetljivih kupaca, sve izraženije su prihvaćene u ovim kriznim vremenima.

Istraživanje GfK Roper Reports Worldwide pokazuje da je u proteklih kriznih godinu dana oko 37% potrošača zamijenilo neki brendirani proizvod s onim jeftinijim pod trgovačkom markom.

Najzastupljenije u Slavoniji
U Hrvatskoj trend rasta trgovačkih robnih marki nastavio se i u prošloj godini kada bilježi udio od 13%. Trgovačke marke najzastupljenije su u košarici prehrambenih proizvoda te u košarici sredstava za čišćenje i pranje u kućanstvu. Rast je također  prisutan u svim regijama.

Ipak, regija koja bilježi najviši rast udjela trgovačkih robnih marki u potrošnji svojih kućanstava je Slavonija, naša socijalno najugroženija regija. Taj je rast još i viši u košarici prehrambenih proizvoda.

Privatne marke prvo su zadobile pažnju potrošača prvenstveno zbog svoje niske cijene. Od tada su ove marke zadržale svoju poziciju tako što uglavnom daju i primjerenu kvalitetu.

Pretpostavka da su trgovačke robne marke nužno lošije kvalitete od brendiranih proizvoda često je zabluda jer kako postoje različite razine kvalitete među brendiranim proizvodima tako se i trgovačke robne marke razlikuju po kvaliteti.

Povjerenju u trgovačke robne marke u Hrvatskoj značajno pridonosi činjenica da mnoge od njih proizvode vodeći proizvođači brendiranih proizvoda koji uživaju visoko povjerenje hrvatskih potrošača.

Utjecaj krize
Nadajmo se da kontinuirani fokus na cijene u komunikaciji neće pretvoriti dio hrvatskih potrošača u trajne ovisnike o niskim cijenama te da one neće postati glavni faktor odabira proizvoda.

No bez obzira što je sadašnji vrijednosni udio trgovačkih robnih marki u Hrvatskoj dosegnuo svoju najvišu razinu taj udio je znatno niži kad se usporedimo s Austrijom gdje iznosi skoro 29%, ili s Njemačkom gdje udio trgovačkih robnih marki iznosi oko 37%.

Dakle, ipak nema bojazni da ćemo tako skoro postati nacija u kojoj prevladavaju trgovačke robne marke jer treba proći još puno, nadamo se ne kriznih, godina da privatne robne marke dosegnu razinu kakva je na nekim tržištima zapadne Europe. Izlaskom iz krize taj će se rast usporiti samo se nadajmo da će nam financijske mogućnosti dozvoliti da možemo birati.

Ana Matić
GfK Croatia

gfk-croatia-logo

Glavno obilježje diskontnih lanaca
Porastu ponude trgovačkih robnih marki unazad nekoliko godina značajno je pridonio dolazak Lidla na hrvatsko tržište kada se potrošači prvi put susreću s diskontnim formatom trgovine čije je glavno obilježje da su trgovačke robne marke izuzetno zastupljene u njihovoj prodaji.
Rast i nakon recesije
Prema prošlogodišnjem ispitivanju GfK za „Private Lable Manufacturer Association“, 9 od 10 ispitanika odgovara kako ne namjerava prestati kupovati privatne marke kad mine kriza i njihova se ekonomija vrati u normalu.
Prethodni članakHrana postaje luksuz: Kilogram šunke skočit će do 120 kuna
Sljedeći članakKobrendiranje ili brak iz interesa