Rekordna prodaja Perutnine Ptuj

Dobit prije poreza, amortizacije i kamata (EBITDA) porasla je 43 posto na 41,7 milijuna eura. Pozitivno je i poslovanje u ovogodišnjem prvom polugodištu, izvijestili su iz tvrtke

Grupa Perutnina Ptuj prošle je godine ostvarila 285 milijuna eura prihoda od prodaje što je pet posto više nego godinu prije i predstavlja rekordan iznos. Dobit prije poreza, amortizacije i kamata (EBITDA) porasla je 43 posto na 41,7 milijuna eura. Pozitivno je i poslovanje u ovogodišnjem prvom polugodištu, izvijestili su iz tvrtke.

Lanjske rekordne prihode imaju zahvaliti povećanju prodaje mesa peradi za devet posto i peradarskih proizvoda za tri posto. Neto financijska zaduženost tvrtke pala je na 33 milijuna eura, a investicije su porasle za 18 posto na 9,1 milijuna eura. Krajem prošle godine, Grupa je imala 3.693 zaposlenih, od čega je njih 1.871 u Sloveniji.

Perutnina Ptuj je u Sloveniji zadržala vodeću tržišnu poziciju, a na drugim domicilnim tržištima – hrvatskom, srpskom i tržištu BiH – povećala je tržišne udjele.

Gotovo polovinu odnosno 45 posto proizvodnje iz Slovenije plasira na više od 20 stranih tržišta. U skladu s postavljenom strategijom osnaživanja internacionalizacije poslovanja, početkom prošle godine Grupa je kročila i na tržište SAD-a u kojima se proizvodnja i prodaja odvijaju u 23 savezne države.

Pozitivno poslovanje grupe se, unatoč pooštrenim mjerama zbog pandemije bolesti uzrokovane koronavirusom, nastavlja i ove godine. Perutnina je prodaju i proizvodnju povećala i u prvom polugodištu te nadmašila zacrtane planove.

“Izvanredne okolnosti utjecale su i na ponašanje potrošača koji su posegnuli za proizvodima kojima najviše vjeruju. To su domaći proizvodi poznatih robnih marki, među koje se bez sumnje ubrajaju i naši proizvodi”, komentirao je trendove Enver Šišić, generalni direktor tvrtke.

Priznao je ipak da su pad prodaje osjetili u izvozu na tržišta zapadne Europe na kojima sada prodaju više u segmentu ugostiteljstva.

Bez obzira na sve, Grupa je u prvih šest mjeseci nastavila s planiranim ulaganjima. U Sloveniji je modernizirala tehnologiju u klaonici, a u pripremi je i rekonstrukcija tvornice proteinskih koncentrata i obnova strojeva za čišćenje. Zaključena je i investicija u proizvodne kapacitete u Hrvatskoj, a u BiH je investirano u pročistač otpadnih voda. U Srbiji se Grupa sprema za gradnju novih peradarskih farmi i investiciju u ekologiju.

Perutnina Ptuj od lani je u vlasništvu ukrajinske grupacije MHP.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakTransferWise i Mastercard šire globalno partnerstvo
Sljedeći članakNove Plodine u Žminju