Rekordna proizvodnja talijanskih pjenušavih vina

U prvih 11 mjeseci 2021., u odnosu na isto razdoblje godine prije, prodaja je u veleprodajnim kanalima u Italiji porasla 22 posto po volumenu i 26 posto po vrijednosti

Procjenjuje se kako je u 2021. godini prodano 900 milijuna boca talijanskih pjenušavih vina pri čemu je prodaja na inozemnim tržištima porasla 20 posto. Po prvi puta u povijesti vrijednost proizvodnje premašila je 2,4 milijarde eura, objavilo je Udruženje Italian Wine (UIV) – Ismea Observatory. Pjenušava vina sada zauzimaju otprilike četvrtinu ukupnog talijanskog izvoza vina.

U prvih 11 mjeseci 2021., u odnosu na isto razdoblje godine prije, prodaja je u veleprodajnim kanalima u Italiji porasla 22 posto po volumenu i 26 posto po vrijednosti. Tijekom blagdana krajem godine konzumirano je više od 316 milijuna boca što je 18,3 posto više nego 2020. i 50 posto više nego prije pet godina.

Od ukupnog broja prodanih boca, svaka treća je prodana u inozemstvu, dok su otprilike 88 milijuna boca (+14 posto) konzumirali Talijani.

Na pjenušava je vina tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana potrošeno 236 milijuna eura, čime je postavljen novi rekord.

Dodatno, Talijani su otvorili otprilike pet milijuna boca uvezenih pjenušavih vina, što je 50 posto više nego 2020.

Najvažniji uvoznici talijanskih vina su SAD (porast 44 posto u volumenu), Ujedinjeno Kraljevstvo (+12 posto), Njemačka (+2 posto), Francuska (+16 posto), Rusija (+52 posto), Kina (+29 posto) i Japan (+18 posto).

Dodatni je rast zaustavljen zbog prisutnosti brojnih imitacija talijanskih pjenušavih vina (prosecco) kakve su u Njemačkoj primjerice Kressecco i Meer-Secco. I još se uvijek čeka odluka Europske komisije o hrvatskom prošeku čije ime podsjeća na talijansko pjenušavo vino.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDruštveno odgovorno poslovanje – Pravni okvir
Sljedeći članakDukat pokrenuo projekt kružnog gospodarstva