Riješen spor oko kranjske kobasice

kranjske-kobasice-austrija-small-midiAustrija i Slovenija su riješile spor koji je nastao nakon što je Ljubljana od EU zatražila zaštitu imena kranjske kobasice na temelju geografskog porijekla

Slovenija i Austrija postigle su dogovor koji ce omogućiti da Slovenija na razini Europske unije registrira kranjsku kobasicu kao proizvod sa zaštićenim geografskim podrijetlom, objavilo je u petak u priopćenju za javnost slovensko ministarstvo poljoprivrede, prenosi Hina.

Riječ je o “preliminarnom sporazumu” koji će Sloveniji omogućiti da za svoj nacionalni suhomesnati proizvod osigura odgovarajuću zaštitu u Europskoj uniji, dok ce Austrija uz opredene uvjete i dalje smjeti proizvoditi i prodavati kobasice s pridjevom “kranjski” (“krainer”), kao što su “kaesekrainer” (kranjska kobasica punjena sirom), te austrijske inačice kranjske kobasice “Schweinskrainer”, “Ostkreiner” i “Bauernkrainer”.

Na namjeru Slovenije da registracijom kranjske kobasice u EU-u zaštiti njeno geografsko podrijetlo, što bi značilo da se ona ne smije pod tim imenom proizvoditi izvan područja Slovenije, Austrija je početkom ove godine na Europsku komisiju uložila prigovor, tvrdeći da bi to nanijelo ekonomsku štetu austrijskoj mesno-prerađivačkoj industriji, gdje proizvodnja kobasica s pridjevom “kranjska” također ima dugu tradiciju.

Kako je objavilo slovensko ministarstvo poljoprivrede, postignuti sporazum određuje da se pridjev “krainer” u Austriji ubuduće više ne smije koristiti u razvijanju i proizvodnji novih artikala.

Uz to, Austrijanci svoju kobasicu u Sloveniji i na drugim stranim tržištima neće moći prodavati kao “kranjsku” nego će morati zadržati njemački naziv “Krainer Wuerst”, dok za slovenske proizvođače takvo ograničenje neće postojati. (Bankamagazin)

Prethodni članakKriza smanjila potrošnju organskih proizvoda
Sljedeći članakBruketa&Žinić OM druga najučinkovitija neovisna agencija na svijetu