Roštiljanjem u Dvorištu službeno najavljen prvi R’n’B Weekend

"R'n'B Weekend Zagreb kombinacija je konferencije, sajma i festivala koja potiče izvrsnost u segmentu ugostiteljstva te proizvodnje hrane i pića, a što o tome imaju za reći svjetski gastronomski uzori moći ćete poslušati kroz četiri dana u Gliptoteci HAZU-a", istaknuo je Tomo Ricov

Matija Belković, Marin Nekić, Boris Kovaček, Mate Janković, Tomo Ricov i Hrvoje Petrić

Prvi Restaurants & Bars Weekend festival, novo izdanje najuspješnijeg business događaja u regiji koje će po prvi puta okupiti najpoznatija imena iz svijeta hrane, pića i kave, službeno je najavljen u neformalnom tonu – roštiljanjem u Cafe-u u Dvorištu.

Organizatori R’n’B Weekenda, Tomo Ricov i Boris Kovaček, ujedno i organizatori Weekend Media Festivala, predstavili su ukratko ideju koja stoji iza ovog događaja i njegovu filozofiju.

“R’n’B Weekend Zagreb kombinacija je konferencije, sajma i festivala koja potiče izvrsnost u segmentu ugostiteljstva te proizvodnje hrane i pića, a što o tome imaju za reći svjetski gastronomski uzori moći ćete poslušati kroz četiri dana u Gliptoteci HAZU-a”, istaknuo je Tomo Ricov.

Matija Belković i Matija Hrkać

Boris Kovaček istaknuo je da je gastronomska industrija jedna od najvažnijih u turizmu te najavio zanimljive panele na kojima će se, među ostalim, razgovarati o modernoj hrvatskoj kuhinji i strategiji razvitka gastronomije.

Sam festival tematski je podijeljen na tri kategorije – hranu, piće i kavu. Matija Belković i Matija Hrkać iz tvrtke Cogito Coffee predstavili su masterclass predavanja vezana za tu industriju i kulturu.

“Budući da kava ima poseban utjecaj na hrvatsku kulturu, ona će dobiti i zaseban dio programa – Zagreb Coffee Weekend, koji će se temeljiti na predavanjima vodećih svjetskih stručnjaka u industriji kave, radionicama i degustacijama raznih vrsta kave”, zaključio je Belković.

Roštiljanje je okupilo brojna poznata lica javne i gastronomske scene među kojima Hrvoja Kroflina iz restorana Mano2, Juricu Jantoleka i Bornu Janeša iz Pod zidom, Matiju Jagića iz Brokenships Bistroa i Ivana Zidara iz Mason Burgers & Stuff-a. Tijekom druženja uživalo se u delicijama s roštilja na kojem su meso iz Meat the Kinga pripemali kuhari iz restorana Lobby.

Uvid u program dao je jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova, Mate Janković. “Festival je svojevrsno slavlje sinergije ljudi koji ga pokreću. Vrhunski program omogućit će profesionalcima, ali i svima ostalima da prošire svoje gastronomske vidike. Na festivalu će biti za svakoga po nešto, tema koju bih izdvojio je tuna i kako ju tretirati, a ostale programske detalje otkrit ćemo uskoro”, najavio je Janković.

Dio festivala koji obuhvaća hranu najavio je poznati hrvatski gastro novinar i konzultant Hrvoje Petrić. “Ove smo godine dali naglasak soli pa ćemo tako imati zanimljiv panel o hrvatskim solanama te mastercass o primjeni soli u modernoj kuhinji, čime ćemo dodatno potvrditi kako je Hrvatska zemlja soli. Isto tako, presretni smo što nam dolaze najveće zvijezde priprave sourdough kruha u regiji, a stiže nam i krema slastičarske scene iz Hrvatske”, najavio je Petrić.

Marin Nekić

Cjelokupnu opuštenu atmosferu upotpunila je glazba koju je puštao DJ Tomo Ricov dok je Marin Nekić posjetitelje počastio predstavom izrade koktela i najavio baristički dio festivala. “Na panelima i workshopima bavit ćemo se barskom industrijom što obuhvaća hotele, restorane i barove u Hrvatskoj, a cilj je podizanje kvalitete tusritičke ponude te osvještavanje ugostitelja i korisnika. Pripremamo zanimljive teme, a jedna od njih koja će vjerujem posebno zaintrigirati publiku je – što je novi gin”, najavio je Nekić.

Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 23. do 26. svibnja ugostit će R’n’B Weekend Zagreb (Restaurants & Bars Weekend). Vrijednost festivala prepoznali su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb i brojni sponzori.

Prethodni članak‘z bregov protein jogurti
Sljedeći članakProljetno čišćenje: Snažan izazov trgovačkih marki