Ruski izvoz žitarica polako se normalizira

Iako sankcije ne brane trgovinu žitaricama, ruski dužnosnici tvrde da su izvoznicima otežale obradu plaćanja u bankama, najam brodova, financiranje trgovine i osiguranje

Ruski izvoz žitarica porastao je u drugoj polovini godine 10 posto i polako se normalizira, objavila je udruga izvoznika, uz prognoze rekordnog uroda u ovoj godini.

Iako sankcije ne brane trgovinu žitaricama, ruski dužnosnici tvrde da su izvoznicima otežale obradu plaćanja u bankama, najam brodova, financiranje trgovine i osiguranje. Udruga izvoznika procjenjuje ipak da će u razdoblju od srpnja do rujna ukupni izvoz žitarica, isključujući isporuke Kazahstanu, Armeniji i Bjelorusiji, dosegnuti 26 milijuna tona, što bi bilo 10 posto više nego prije godinu dana.

“Nakon brojnih medijskih izvješća o prikrivenim sankcijama i intervenciji međunarodne zajednice, ruski izvoz žitarica polako se vraća u normalu”, objavila je udruga u srijedu.

Rezultat u prvoj polovini godine “nije loš, ali potencijal tekuće sezone puno je veći. Nadamo se da će pad svjetskih cijena potaknuti potražnju, a slabljenje rublje poboljšati prodajne marže”, dodali su.

Urod žitarica mogao bi ove godine dosegnuti rekordnih 150 milijuna tona, uključujući 100 milijuna tona pšenice.

U udruzi smatraju da će izazov u drugoj polovini poljoprivredne sezone, do kraja lipnja, biti poteškoće s obradom plaćanja ako Zapad Rusiji postroži sankcije, uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Egipat i Turska tradicionalno su najveći kupci ruske pšenice, ali Moskva je ove godine obustavila objavu službenih podataka o izvozu i uvozu kako bi izbjegla “špekulacije”.

Od početka nove poljoprivredne sezone od 1. srpnja Rusija je Saudijskog Arabiji, Alžiru, Pakistanu, Brazilu i Meksiku prodala više pšenice nego u svim dosadašnjim sezonama, rekli su analitičari ruskog željezničkog operatora Rusagrotransa.

Rusija je također obnovila isporuku pšenice Iraku, nakon desetogodišnje pauze, dodao je Rusagrotrans.

Državni trgovac United Grain Company očekuje da će izvoz ruskih žitarica u 2022/23 iznositi 53-54 milijuna tona, kazala je prošlog tjedna zamjenica čelnika grupe Ksenia Bolomatova, dodavši da je tempo izvoza ubrzao, nakon sporog početka sezone.

Da nije ograničenja povezanih sa sankcijama, premašio bi 60 milijuna tona, dodala je Bolomatova. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakCoca-Colina filmska antologija “Božić uvijek nađe svoj put” na Prime Videu
Sljedeći članakStudenac ove godine donirao pola milijuna kuna kroz projekt “Korak bliže zajednici”