Ruža Tomić Fontana – Coca-Cola HBC Adria

Coca-Cola je u pola stoljeća poslovanja u Hrvatskoj potvrdila da je istodobno i svjetska i lokalna robna marka. U Hrvatskoj proizvodimo svoje proizvode i čvrsto smo povezani s lokalnom zajednicom u kojoj poslujemo – mijenjamo se zajedno s njom, pomažemo u rješavanju problema, pratimo što potrošači žele i odgovaramo na njihove nove želje i navike, ističe Ruža Tomić Fontana, direktorica Coca-Cole HBC Adria

Ukupna vrijednost izravnog i neizravnog doprinosa Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti u 2016. godini iznosila je 1,8 milijardi kuna, što je 0,5 posto ukupnog iznosa BDP-a Republike Hrvatske, navodi Tomić Fontana.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Zadnjih 15 godina svoje karijere proveli ste na različitim pozicijama u sustavu Coca-Cole HBC. Približite nam svoj dosadašnji profesionalni put do pozicije direktorice poslovne jedinice Coca-Cola HBC Adria.
Coca-Cola je jedna od najjačih svjetskih robnih marki i predvodnik na hrvatskom, slovenskom i bosanskohercegovačkom tržištu. Biti na položaju direktorice poslovne jedinice Coca-Cola HBC Adria stoga mi je iznimna čast i zadovoljstvo, naročito nakon toliko godina provedenih u tvrtki.

Karijeru u Coca-Coli HBC započela sam davne 2002. godine – otad sam bila na različitim položajima u području komercijalnih poslova, uključujući i položaj direktorice Odjela za marketing, područne rukovoditeljice Odjela za prodaju, direktorice Odjela za komercijalne poslove za Hrvatsku te direktorice Odjela za prodaju poslovne jedinice Coca-Cola HBC Adria.

Odlično sam upoznata sa svim segmentima našega poslovanja te mi novi položaj omogućava da dam još veći doprinos našim rezultatima te nastavim raditi s upravom i zaposlenicima na daljnjem rastu i osnaživanju tvrtke na svim trima tržištima. Osobito mi je čast biti na čelu tvrtke u trenutku obilježavanja pedesete obljetnice poslovanja u Hrvatskoj.

Uoči obilježavanja tog jubileja, u rujnu ste predstavili Studiju o socio-ekonomskome utjecaju Coca-Cole u Republici Hrvatskoj. Možete li istaknuti osnovne naglaske ove studije?
Studija koju smo predstavili obuhvatila je uz izravan utjecaj i doprinos Coca-Cole HBC Hrvatska i Coca-Cole Adria i neizravan doprinos koji se ostvaruje suradnjom s partnerima, odnosno poslovanjem naših 1.100 dobavljača i 32.800 kupaca te njihovih dobavljača u Hrvatskoj.

Ukupna vrijednost izravnog i neizravnog doprinosa Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti u 2016. godini iznosila je 1,8 milijardi kuna, što je 0,5 posto ukupnog iznosa BDP-a.

Svakom kunom dodane vrijednosti koju izravno stvaramo podržavamo stvaranje još sedam kuna dodane vrijednosti u hrvatskom gospodarstvu, a svako radno mjesto u Coca-Coli podržava još 18 radnih mjesta unutar našega lanca vrijednosti. Ti podaci potvrđuju da smo važan dio hrvatskoga gospodarstva i da je naš pozitivan utjecaj širi od samoga našeg poslovanja.

Proljetos ste krenuli u realizaciju strategije “one brand” kojom ste različite brendove Coca-Cole objedinili pod zajedničkim identitetom. Zašto ste se odlučili na takav korak te kakve su povratne informacije s tržišta danas, s protekom više od šest mjeseci?
Coca-Cola stalno prati ukuse i životne stilove potrošača, a tijekom godina uveli smo brojne inovacije i predstavili nove robne marke.

Na taj način Coca-Cola nudi mogućnost izbora, odnosno omogućuje da potrošači nađu naše proizvode koji su u skladu s njihovim navikama i sklonostima.

Strategija one brand, koju smo u Hrvatskoj predstavili u ožujku, utemeljena je upravo na promicanju te mogućnosti izbora i u skladu je s predanošću Coca-Cole da svakom potrošaču osigura sve potrebne informacije o proizvodu i time olakša donošenje odluke.

Coca-Cola se u 2016. godini popela na najvišu stepenicu ljestvice TOP 25 brendova u našoj regiji koju izrađuje agencija Valicon. Možete li ukratko pojasniti razloge ovakvog uspjeha?Coca-Cola je u pola stoljeća poslovanja u Hrvatskoj potvrdila da je istodobno i svjetska i lokalna robna marka.

U Hrvatskoj proizvodimo svoje proizvode i čvrsto smo povezani s lokalnom zajednicom u kojoj poslujemo – mijenjamo se zajedno s njom, pomažemo u rješavanju problema, pratimo što potrošači žele i odgovaramo na njihove nove želje i navike. To je pristup zahvaljujući kojem je Coca-Cola već 130 godina jedna od vodećih svjetskih robnih marki.

Stoga bih rekla da je naša omiljenost u Hrvatskoj i regiji jednostavno rezultat svega što smo radili i radimo, a što potrošači očito prepoznaju i nagrađuju svojim povjerenjem. Na tome smo im zahvalni i to nas obvezuje da stalno radimo na tome da budemo još bolji.

Predstavite nam svoj portfelj proizvoda koje distribuirate na hrvatskom tržištu?
Coca-Cola u Hrvatskoj proizvodi 142 milijuna litara bezalkoholnih pića godišnje, odnosno gotovo 80 posto bezalkoholnih pića iz Coca-Coline ponude, a 36 milijuna litara uvozi.

Na hrvatskome tržištu nudimo doista široku paletu proizvoda, koju čine gazirana i negazirana bezalkoholna pića, primjerice Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Fanta, Sprite, Schweppes te Cappy, Cappy Pulpy, Nestea, voda Römerquelle te energijski napitci Burn i Monster i alkoholna pića iz ponude tvrtki Brown-Forman, The Edrington Group i Remy Cointreau. Kao što sam već navela, Coca-Cola prati trendove i stalno prilagođava svoju ponudu te ćemo to nastaviti raditi i dalje.

Nakon 15 godina uspješne suradnje u sklopu joint venture kompanije Beverage Partners Worldwide (BPW), Nestlé i Coca-Cola dogovorili su sporazumni raskid suradnje. Kako je to utjecalo na proizvodnju Coca-Cole HBC Hrvatska?
Naša suradnja s Nestleom u sklopu zajedničkoga ulaganja (joint venture) BPW bit će sporazumno raskinuta 1. siječnja 2018. godine. Coca-Cola HBC Hrvatska uvozila je ledene čajeve Nestea te raskid suradnje neće utjecati na proizvodnju naše tvrtke.

U ovome trenutku ne možemo dodatno komentirati poslovne planove u području proizvodnje kategorije ledenih čajeva jer imamo ugovornu i komercijalnu obvezu prema Nestléu, ali ovo vidimo kao priliku da dodatno osnažimo naš položaj na tržištu nudeći potrošačima širok izbor pića za sve životne stilove.

Coca-Cola je svoj portfelj proizvoda na nekim tržištima, kao što je Brazil, proširila ulaskom u kategorije kave i mlijeka. Ima li takvih ili sličnih planova širenja asortimana na tržištima Hrvatske ili regije?
Uvijek razmatramo mogućnosti širenja naše ponude i kategorijama proizvoda kakvih još nemamo na tržištu, no u ovome trenutku ne mogu vam reći nešto konkretnije. I kad je o tome riječ, težište je na potrošačima, njihovim navikama i lokalnim trendovima i sklonostima.

Prema podacima agencije Ipsos, trend korištenja kategorije gaziranih bezalkoholnih pića u zadnjih deset godina bilježi blagi pad na hrvatskom tržištu. Imajući u vidu sve izraženiji trend u kojem potrošači zahtijevaju proizvode s manje šećera, na koji način vi kao proizvođač udovoljavate potrebama tržišta?
Prehrambene navike i navike konzumacije pića mijenjanju se i mi ih pratimo prilagođujući im našu ponudu. Podržavamo trenutačnu preporuku nekoliko vodećih zdravstvenih institucija, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, da bi ljudi trebali ograničiti unos dodanoga šećera na najviše 10 posto ukupnog unosa energije, odnosno kalorija.

Stoga, Coca-Cola potrošačima nudi mogućnost da kod nas nađu proizvode koji su u skladu s njihovim navikama i sklonostima. U našim proizvodima smanjujemo udio šećera te uvodimo nove zaslađivače poput stevije, pritom čuvajući ili poboljšavajući okus proizvoda. Tako smo i na hrvatsko tržište uveli novu Coca-Colu Zero bez šećera, koju potrošači izvrsno prihvaćaju.

Povećali smo i ulaganja u promociju proizvoda s manje ili bez šećera kako bismo potrošače u većoj mjeri potaknuli na njihovu konzumaciju. Osim smanjivanjem količine šećera potrošačima pomažemo u kontroli njegova unosa i uvođenjem manjih pakiranja.

Također, među prvima smo u industriji inzistirali na vidljivome označavanju proizvoda – svih sastojaka i kalorijske vrijednosti – jer smatramo da potrošači moraju biti informirani o tome što konzumiraju. Svjesni smo i da dio potrošača želi i proizvode potpuno drukčije od Coca-Cole pa stoga širimo ponudu drugih vrsta negaziranih napitaka vodom Römerquelle, voćnim sokovima Cappy, Cappy Pulpy i ledenim čajevima.

Coca-Cola HBC jedan je od predvodnika u održivom poslovanju te je prva tvrtka koja je ostvarila četiri uzastopna naslova na Dow-Jonesovoj ljestvici poslovne održivosti na svijetu te sada predvodi cjelokupnu industriju hrane, pića i duhana. Možete li reći nešto više o tome i kako se ovaj poslovni aspekt odražava na hrvatsko tržište?
Coca-Cola je jedan od predvodnika društveno odgovornog i održivog poslovanja i u svijetu i u Hrvatskoj, a naša je matična tvrtka Coca-Cola HBC sredinom rujna na temelju Dow-Jonesova indeksa održivog razvoja proglašena svjetskim predvodnikom u održivom poslovanju u kategoriji proizvođača pića.

Time postajemo prva tvrtka koja je ostvarila četiri uzastopna naslova na najuglednijoj ljestvici poslovne održivosti na svijetu.

U 2016. ostvarili smo izvrsne rezultate u održivom poslovanju. Primjerice, u područjima zapošljavanja i odnosa prema zaposlenicima, strategije za tržišta u razvoju, zdravlja i prehrane te zaštite okoliša naša je matična tvrtka postigla ukupan rezultat od 90 bodova, što je za 38 bodova iznad prosjeka industrije.

Slijeđenje načela društveno odgovornog i održivog poslovanja za nas je polazišna točka i provlači se kroz sve aspekte našega poslovanja, a slijedimo ih, između ostaloga, i programima za smanjenje potrošnje energije i vode u našoj punionici u Zagrebu.

U proteklih deset godina u Coca-Coli HBC Hrvatska potrošnju energije za litru proizvedenog pića smanjili smo za 20 posto, vode za 18 posto, a ispuštanje ugljičnog dioksida za 29 posto. U istom razdoblju količina otpada smanjena je za 86 posto, a količina oporabljenog otpada uvećana za 9 posto.

Osim toga, tvrtka se već dvije godine u svojem svakodnevnom poslovanju koristi električnom energijom isključivo iz obnovljivih izvora. Isto tako, tvrtka živi i dokazuje važnost ulaganja u zaposlenike i otvorenu komunikaciju, u razvoj partnerskih odnosa s kupcima i dobavljačima, u čuvanje prirodnih izvora, važnost slijeđenja najviših etičkih i profesionalnih standarda.

Sve to prepoznaju i naši kupci i partneri, nevladin i vladin sektor s kojima na različitim društveno odgovornim projektima radimo na rješavanju bitnih problema u zajednici.

Ove ste godine nastavili projekt “Pokret za radost” u sklopu kojega financirate uređenje vježbališta na otvorenom tzv. aktivnih zona. U kojoj se fazi realizacije nalazi ovaj projekt?
Pokret za radost naš je projekt uređivanja aktivnih zona koji smo pokrenuli još prošle godine u cilju obogaćivanja sadržaja i unaprjeđenja kvalitete života u lokalnim zajednicama. Uređenje prvih deset aktivnih zona naišlo je na iznimno pozitivan odjek, što nas je potaknulo da taj projekt nastavimo.

Kao i protekle godine, tako su i u ovoj o gradovima u kojima će se zone urediti odlučivali građani, a s gotovo pola milijuna glasova zaprimljenih na mrežnim stranicama projekta ponovno smo dobili potvrdu o njegovoj vrijednosti i prepoznatosti.

Uz prošle godine izgrađene zone u Drnišu, Slunju, Hrvatskoj Kostajnici, Pleternici, Vrgorcu, Cresu, Imotskom, Visu, Komiži i Kninu, ove smo godine uredili i lokalnim zajednicama predali vježbališta na otvorenom u Zagrebu, Donjoj Stubici, Vrlici, Starome Gradu, Supetru, Daruvaru, Labinu, Petrinji, Vinkovcima, Bjelovaru i Sisku, a u planu nam je i sljedeće godine nastaviti s projektom.

Osim toga, nedavno ste pokrenuli i projekt “Coca-Colina podrška mladima”. Možete li reći nešto više o ovome projektu te o drugim aktivnostima koje provodite a koje su usmjerene na unaprjeđenje društvenog života?
Društveno odgovornim projektom Coca-Colina podrška mladima želimo pridonijeti rješavanju jednoga od najvećih društvenih problema, visoke nezaposlenosti mladih. S njim nije suočena samo Hrvatska, nego i čitava Europska unija, pa će isti program provoditi i druge članice skupine Coca-Cola HBC Hellenic.

Riječ je o besplatnom obrazovnom programu usmjerenom na poslovna i životna znanja te vještine koje se traže na tržištu rada, a koje su najčešće u nedovoljnoj mjeri zastupljene u postojećim formalnim obrazovnim programima.

Program je zamišljen kao višegodišnji, a ove će se godine putem radionica i mrežne obrazovne platforme provesti u Osijeku, Sisku, Splitu i Zagrebu te obuhvatiti 250 mladih ljudi u dobi od 18 do 30 godina koji nisu uključeni u obrazovni proces i nezaposleni su.

Prijave su bile otvorene do 9. studenog, a radionice su krenule 15. studenog i trajat će sve do 15. prosinca. Mladi ljudi budućnost su svake države te je važno da svi udružimo snage kako bismo im omogućili da rade i svoje karijere grade ovdje – u Hrvatskoj.

Coca-Cola sa svojim partnerima i uz podršku mjerodavnih institucija tim programom još jednom dokazuje da je tvrtka koja je čvrsto povezana sa zajednicom i koja ne samo svojim poslovanjem nego i širim djelovanjem pomaže pri rješavanju važnih pitanja i pridonosi ukupnom razvoju hrvatskoga društva.

U prošloj ste godini realizirali pripravnički program “Carrer from the bottle!” u kojem ste odabrali šest kandidata na jednogodišnji pripravnički staž. Kako ste zadovoljni ovim programom te koliko pažnje poklanjate privlačenju i zadržavanju kvalitetnih kadrova?
Tako je, od prošle godine provodimo program za pripravnike kojim se mladim ljudima otvara mogućnost razvoja karijere unutar našeg sustava – Coca-Cole HBC Adria, dakle na svim trima tržištima na kojima poslujemo.

Cilj je programa privlačenje i razvoj talenata u trima zemljama, a veliko zanimanje i velik broj prijava pokazali su nam da smo poželjan poslodavac koji mladima omogućuje učenje, nova iskustva te mobilnost – kao jedan od preduvjeta za izgradnju karijere, naročito u našem sustavu. Natječajem smo također željeli ohrabriti mlade ljude i pokazati im da se prilike za njih ipak otvaraju.

Odziv je iznad naših očekivanja – u dvije godine, koliko se program održava, pristiglo nam je više od tisuću prijava iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a na temelju njih odabrano je šestero kandidata prošle godine te osmero ove godine. Neki od njih već su proveli godinu dana radeći i učeći u jednoj od najdinamičnijih tvrtki, a nove pripravnike to iskustvo tek očekuje.

U trećem ovogodišnjem tromjesečju Coca-Cola je izvijestila o snažnom rastu neto dobiti. Kakvi su poslovni rezultati Coca-Cole HBC Hrvatska u prvih devet mjeseci 2017. godine?
Prvih devet mjeseci ove godine za nas je bilo izrazito uspješno, zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, ali i dobro osmišljenim poslovnim aktivnostima na hrvatskom tržištu.

Zadovoljni smo ovogodišnjim prodajnim rezultatima u svim kategorijama, a osobito nas veseli unaprjeđenje suradnje s našim kupcima u svim prodajnim kanalima, rast tržišnog udjela i povjerenja potrošača u naše robne marke.

Je li kriza Agrokora i njegovog maloprodajnog dijela Konzuma imala negativnog utjecaja na vašu prodajnu realizaciju u tom razdoblju?
Situacija u Agrokoru unutar kojega posluje i najveći maloprodajni lanac Konzum i nas je dotaknula.

S Konzumom i dalje surađujemo i nadamo se realizaciji dugoročnoga plana održivosti i stabilizacije poslovanja Agrokorovih tvrtki. Za nas je 2017. jako dobra godina zahvaljujući i izvrsnoj turističkoj sezoni.

Također, u sklopu restrukturiranja poslovanja koncerna Agrokor zasigurno će doći do prodaje određenih dijelova poslovanja. Je li Coca-Cola HBC, u tom scenariju, zainteresirana za kupnju Jamnice?
O tome u ovome trenutku nismo u mogućnosti govoriti.

Prethodni članakCoca-Cola preuzima banjalučki MB Impex
Sljedeći članakDodijeljena nagrada Veuve Clicquot Business Woman Award