SAD: “Crni petak” najavio dobru sezonu blagdanskog shoppinga

amerika-maloprodaja-crni-petak-popusti-ftdNacionalna federacija maloprodaje predviđa da će tijekom vikenda za Crni petak Amerikanci potrošiti oko 41,2 milijarde dolara

“Crni petak” označava početak blagdanskog shoppinga u Americi i ona je za američke trgovce dan s najvećim prometom u godini. Popusti i akcije privukle su milijune Amerikanaca da od ranih jutarnjih sati nahrle u trgovine.

Nacionalna federacija maloprodaje (National Retail Federation) objavila je kako očekuje da će oko 138 milijuna Amerikanaca u kupovinu ovog vikenda, što je četiri milijuna više nego lani, te da očekuje porast prodaje za 3,2 posto na oko 41,2 milijarde dolara.

Američke maloprodajne tvrtke natječu se popustima kako bi privukle što više kupaca. Tako su trgovine odjeće poput Gapa i Ann Taylor, ponudile popuste od 70, 80 posto tokom prijepodnevnih sati, dok trgovine poput Wal-Marta, Targeta i Best Buya nude popuste od 40 do 70 posto na popularnu potrošačku elektroniku tokom cijelog vikenda.

Izvršni direktor poznatog lanca robnih kuća Macy’s, Terry Lundgren, kazao je za MarketWatch da prodaja na “Crni petak” najavljuje snažan promet u sezoni praznika.

Na prošli “Crni petak” ostvareno je 6,4 posto ukupne blagdanske potrošnje u 2009., prema agenciji ShopperTrak.

Ove je godine dio firmi počeo s velikim popustima već u četvrtak na Dan zahvalnosti, a posebno je agresivna u tome bila online maloprodaja, čiji je promet skočio i do 33 posto prema prošlog godini, prema firmi IBM Coremetrics, koja prikuplja podatke izravno s internetskih stranica više od 500 američkih trgovinskih kuća. Prosječna vrijednost narudžbi porasla je za 14 posto na 182,74 dolara, objavio je Coremetrics.

Nacionalna federacija maloprodaje predviđa da će Amerikanci u cijeloj sezoni blagdana potrošiti oko 447 milijardi dolara ili 2,3 posto više nego prošle godine. (Bankamagazin)

Prethodni članakBelje postalo 100-postotni vlasnik Agroprerade
Sljedeći članakU Supernovi Zadar otvoren Nike shop