SAD: Sezona blagdanskih kupovina najuspješnija od 2006. godine

amerika-maloprodaja-blagdani-2010-ftdProdaja kod vodećih američkih trgovaca u prosincu nije uspjela ispuniti visoka očekivanja Wall Streeta, ali je sektor ipak ostvario najbolji rezultat u dvomjesečnom razdoblju blagdanskih kupovina još od 2006. godine.

Međunarodno vijeće trgovačkih centara (International Council of Shopping Centers – ICSC), koje prati mjesečne podatke o prodaji kod 32 trgovca, priopćilo je u četvrtak kako je ICSC indeks u prosincu porastao 3,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, što je ipak manje od procijenjenih +3,5 posto koliko su očekivali analitičari, piše Financial Times.

Međutim, zbirni indeks prodaje za studeni i prosinac je porastao 4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najsnažniji rast u sezoni blagdanskih kupovina u četiri godine.

Mike Niemira, glavni ekonomist u ICSC-u, smatra da iako prodaja nije ispunila očekivanja, prosinački rezultat je “bio dobar, ali neujednačen” s napomenom da su pojedini trgovci tvrdili kako je loše vrijeme imalo negativan odraz na prodaju.

Terry Lundgren, izvršni direktor u najvećem američkom lancu robnih kuća Macy’s, navodi kako je prodaja u trgovinama Macy’s i Bloomingdale’s u studenom i prosincu porasla 4,6 posto, a za rezultate u prosincu rekao je da su “u skladu s našim visokim očekivanjima”. Rast je ostvaren unatoč snježnoj oluji koja je pogodila istočnu obalu Amerike nakon Božića.

JC Penney, njegov ‘jeftiniji’ tržišni suparnik, blagdansku sezonu je ocijenio uspješnom, s ostvarenim rastom od 5,7 posto u odnosu na lanjsku sezonu.

S druge strane, najveći američki trgovac odjećom, Gap, izvijestio je o 3-postotnom padu u ovogodišnjem prosincu u odnosu na isti mjesec 2009. godine.

amerika-maloprodaja-blagdani-2010-midiGlavna financijska direktorica Gapa, Sabrina Simmons, kazala je kako je “nakon snažnog početka blagdana u studenom, prodaja naših robnih marki bila manje dosljedna u prosincu”.

American Eagle i Aeropostale, modne trgovine za mlade, izvijestili su o padu prometa za 11 posto odnosno 5 posto u zadnjem prošlogodišnjem mjesecu.

Diskontni lanac Target ostvario je rast prometa na godišnjoj razini od samo 0,9 posto u prosincu. Gregg Steinhafel, izvršni direktor, naglasio je kako je mjesečna prodaja “bila ispod očekivanja, jer je rast u segmentima odjeće i prehrambenih namirnica usporen slabijim rezultatima odjela elektronike, igračaka i kućnih potrepština”.

Unatoč svemu, ova sezona blagdanskih kupovina je dokazala kako je sve više Amerikanaca spremno kupovati namirnice koje im nisu nužno neophodne za život. Usto, trgovački lanci iz premium segmenta nastavili su ostvarivati sve veću prednost pred konkurencijom.

Prethodni članakPopust na popust u Outletu Sveta Helena
Sljedeći članakZa Asdine konkurente obećanje cijena je običan “trik”