SAD ukida izvozne povlastice za robe iz Hrvatske

Hrvatska od 1. siječnja 2011. neće biti na listi korisnika Općeg sustava povlastica (GSP-Generalized System of Preferences) koji pružaju Sjedinjene Američke Države (SAD) zemljama u razvoju, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

brod-izvoz-midiRazlog ukidanja preferencijala za robe podrijetlom iz Hrvatske su podaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prema kojima je Hrvatska prešla iz niskog i srednjeg dohodovnog razreda u viši.

SAD se pri tome rukovodio kriterijima vrijednosti hrvatskog izvoza na američko tržište, razvijenosti gospodarstva te udjela u ukupnom svjetskom izvozu, navode iz HGK.

Pošto se radi o pogodnosti koje određene razvijene zemlje, među kojima je i SAD, pružaju zemljama u razvoju, povlastice iz tog sustava se daju zemljama korisnicama i o njima se ne pregovara, jer se povlašteni tretman ne temelji na uzajamnosti.

Do sada je prilikom izvoza robe podrijetlom iz Hrvatske i korištenja GSP povlastica robu pratila potvrda o podrijetlu ispostavljena od HGK kao ovlaštenog tijela.

Od 1. siječnja 2011. za izvoz robe u SAD potrebno je ishoditi potvrdu o hrvatskom nepreferencijalnom podrijetlu koju također izdaje HGK, pojašnjavaju iz Hrvatske gospodarske komore.

Hrvatska je, po podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih deset mjeseci ove godine izvezla u SAD robe u vrijednosti od 183,5 milijuna eura, što je za 39,9 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Istodobno je iz iz SAD-a uvezeno robe za 275,6 milijuna eura ili 18,7 posto manje. (H)

Prethodni članakDonacija AEG-Electroluxa udruzi Crveni nosevi – Klaunovidoktori
Sljedeći članakNjemački trgovci očekuju solidnu božićnu sezonu