Salford prodaje sve kompanije u Srbiji

Investicijski fond Salford u naredne dvije godine prodat će sve kompanije u kojima ima vlasnički udio na području Srbije – Imlek, Subotičku mljekaru, Bambi Banat i Knjaz Miloš, najavio je prvi čovjek ovog fonda Eugene Jaffe.

salfor-srbija-konferencija-midiDirektor investicijskog fonda Salford Capital Partners, Eugene Jaffe, najavio je da je od ovog momenta sve što taj fond posjeduje u Srbiji na prodaju.

Razlog za prodaju je taj što Salford završava svoj investicijski ciklus, a ne agrarna politika u Srbiji, kazao je.

Ovaj investicijski fond tako će prodati tvrtke Imlek, Subotičku mljekaru, Bambi Banat i Knjaz Miloš, a u naredne dvije godine planira prodati sve kompanije u kojima ima vlasnički udio na području Srbije, Ukrajine, Rusije i Gruzije.

“Kompanije u kojima imamo udjele prodavat ćemo po tržišnoj cijeni globalnim kompanijama. Smatramo da će prodaja biti laka jer kompanije koje Salford posjeduje nemaju problema s monopolima i posluju čisto”, rekao je Jaffe.

On je naglasio ikako je Salford u Srbju dosad uložio pola milijarde eura, što predstavlja dvije petine portfelja tog fonda, po čemu je Srbija pojedinačno zemlja u koju su najviše investirali.

Također je najavio da će Salford u narednom periodu pokrenuti novi investicijski ciklus te da će u Srbiji područje njihovog interesa biti ulaganje u slične industrije iz kojih i izlaze, ali i energetiku i telekomunikacije jer u tim oblastima imaju iskustva.

Stručnjaci upoznati s poslovanjem kompanija u vlasništvu Salfordaističu kako će se najlakše prodati Subotička mljekaru, dok će najteže ići prodaja Knjaz Miloša.

knjaz-milos-midiNenad Gujaničić iz brokerske kuće Sinteza pojašnjava da će prodaja “Knjaz Miloša” biti najteža jer kompanija financijski stoji vrlo loše i jedina je iz Salfordova portfelja u Srbiji koja je lani poslovala s gubitkom.

“Knjaz Miloš” je i dalje lider tržišta bezalkoholnih pića na srpskom tržištu s udjelom od 28 posto u prvih devet mjeseci ove godine. To je i dalje veliki udio, ali kompaniji zasad nije donio očekivani profit. Salford je ovu kompaniju preskupo platio, a da bi na njoj zaradili, morali bi je prodati za najmanje 200 milijuna eura, što je trenutno nerealno”, objašnjava Grujančić.

Među uspješnim kompanijama je i “Bambi Banat”, čija je cijena dionice od početka godine skočila za 100 posto.

Za Imlek je navodno bio zainteresiran i Agrokor, ali su to obje strane demantirale. Prije dvije godine za preuzimanje “Knjaz Miloša” spominjao se američki “Pepsi”, fondovi iz Italije i Austrije te “Carlsberg”. (B92)

Prethodni članakVečernji list: Zakon trgovcima ne propisuje nikakvo skrivanje cigareta
Sljedeći članakMercator kroz pet godina u regiju planira uložiti 700 milijuna eura