Šamponi za kosu: Rješavaju svaki problem kose

U proizvodnji kvalitetnih šampona utkano je znanje, stručnost i iskustvo. Nekada su se šamponi proizvodili po starim farmaceutskim recepturama uz dodatak prirodnih sastojaka, a danas tradicija ide ruku pod ruku s modernom kozmetologijom

Šamponi su proizvodna kategorija koju obilježava žestoka konkurencija i raznolikost, što je vidljivo i u reklamama jer noviteti na tržište izlaze gotovo svakodnevno.

Dapače, nove varijante i inovacije najčešće su vrlo dobro prihvaćene pa se proizvođači zdušno trude ponuditi nove proizvode s dodanom vrijednosti. U nastavku doznajemo i što kupci najviše potražuju.

OD SAPUNA DO ŠAMPONA
Priča o šamponu mlađa je od sto godina, dok priča o pranju kose, jasno, seže mnogo dalje u povijest, tisućama godina unazad. Još su u Babilonu kupališta imala vlastite kupaonice s čistom tekućom vodom i sapunom koji se kuhao od životinjske masti i pepela te se pohranjivao u glinene posude.

U srednjem vijeku u Japanu kupanje postaje uobičajena svakodnevica dok su na Islandu bazeni s vodom iz vrućih izvora već stoljećima nezaobilazna mjesta za opuštanje.

Higijenske navike naših predaka uključivale su masne sapune životinjskog i biljnog porijekla, a svježinu kose trudili su se održati unatoč njihovom teškom ispiranju s vlasišta.

Porijeklo riječi šampon dolazi od hindske riječi “champo” koja označava masažu kose i glave najčešće nekom vrstom ulja za kosu. Početkom 19. stoljeća jedan je bengalski poduzetnik u Londonu uveo uslugu masaže glave uz uporabu ulja za kosu (“shampooing”) u tamošnjim parnim kupeljima, da bi polovicom tog stoljeća riječ proširila značenje na nanošenje sapuna na kosu.

Revolucija u njezi tijela došla je razvitkom kemijske industrije.

Godine 1898. berlinski kemičar Hans Schwarzkopf otvara ljekarnu specijaliziranu za mirise i njegu kose koja je nudila i vodotopivi šampon u prahu. Neumorno istražujući, Schwarzkopf 1927. godine uvodi popularnu vrstu tekućeg šampona i pokreće svoje međunarodno carstvo salona za uređivanje.

Danas se šamponi obično izrađuju u tekućem ili kremastom obliku, a najčešće sadržavaju i različite mirise. Osim čišćenja i odmašćivanja vlasi kose, koje obavljaju tenzidi, šampon poboljšava mnoge karakteristike kose, kao i njezin sjaj, a olakšava i njezino češljanje.

Mnogi šamponi imaju pozitivne i osvježavajuće utjecaje na kosu, primjerice poboljšavaju njezinu pH neutralnost te smanjuju nastanak peruti i mašćenje.

Šamponi su kategorija koju obilježava žestoka konkurencija i raznolikost, a vodeći proizvođači (s pripadajućim robnim markama) abecednim redom su: Afrodita (Afrodita), Annyer (Annyer, Revital), Beiersdorf (Nivea), Colgate-Palmolive (Palmolive), Johnson&Johnson (Johnson’s), L’Oréal (Elsève, Fructis, Garnier), Procter&Gamble (Head&Shoulders, Pantene, Herbal Essences), Saponia (Frutella) i Schwartzkopf (Schauma, Gliss-Kur, Gliss).

ZADOVOLJNI POTROŠAČI
Šamponi za kosu koje možemo pronaći u našim trgovinama usklađeni su s propisima Europske unije i u potpunosti odgovaraju visokim standardima za kozmetiku. To podrazumijeva da proizvod jamči visoku kvalitetu proizvodnje i zdravstvenu ispravnost.

Ipak, kako bismo dobili cjelovitu sliku ove kategorije najbolje je da o šamponima za kosu govore oni koji su operativno uključeni u taj dio poslovanja.

Tako nam Maja Bogdanović, menadžerica za asortiman dm-drogerie markta, kaže: “Kategorija šampona bilježi porast prodaje kojem značajno pridonose inovacije u kategoriji te lansiranje novih proizvoda. Također, s povećanjem kupovne moći zabilježen je i natprosječni rast prodaje proizvoda višeg cjenovnog razreda.” Za takav napredak, prema njenim riječima, jednake zasluge imaju educiranost radnika te razne akcije u drogerijama jer promocije šampona najčešće uključuju akcije 2+1 gratis i to na razini brenda.

Tako kupci imaju mogućnost da uz šampon odaberu regenerator i dodatne tretmane za kosu čime se potiče korištenje više komplementarnih proizvoda iz iste linije, što konačni učinak primjene proizvoda čini boljim.

Nadine Stoll Valjak iz Müllera navodi kako se u ovom lancu drogerija mogu pohvaliti s najširim asortimanom proizvoda za njegu kose dok u ponudi trenutno imaju skoro 50 raznovrsnih brendova šampona različitog cjenovnog stupnja, od šampona široke potrošnje do skupljih profesionalnih marki.

“S obzirom na to da na hrvatsko tržište donosimo proizvode iz zapadne Europe, koji pripadaju ovoj kategoriji, možemo se pohvaliti nekim brendovima koji u nas još nisu poznati, a na zapadnom tržištu bilježe velike uspjehe”, otkriva nam Stoll Valjak.

Također primjećuje da se veliki trend bio-proizvoda preslikava i na kategoriju šampona za kosu pa kupci sve više traže proizvode bez silikona i drugih sastojaka koji bi mogli imati štetno djelovanje. “Budući da je sve jače zagađenje zraka kojemu smo izloženi i da su ljudi svakodnevno pod stresom tako je i sve više kupaca s problematičnim vlasištem, od prhutanja do ispadanja kose.

Kupcima se stoga nudi cijeli niz takozvanih ‘specijalnih’ proizvoda koji uravnotežuju vlasište”, primjećuje Müllerova asistentica međunarodnog direktora prodaje. Ono što se primjećuje iz reklamnih kampanja je promocija šampona za suho pranje kose.

S obzirom na brzi tempo života profilirala se posebna kategorija šampona koji kosu na brzinu “dovode u red”. Kako bi se zadovoljile različite želje kupaca, osim samog uklanjanja masnoće s vlasišta, proizvodi koji se nude kupcima pružaju i dodatne mogućnosti poput prekrivanja izrasta ili davanja volumena.

U još jednom drogerijskom lancu koji smo kontaktirali, Bipi, također su zadovoljni aktualnim stanjem na tržištu: “S obzirom na veliku ponudu i konkurencija je velika, a broj brendova i proizvođača se povećava. Trudimo se u našem asortimanu imati zastupljene sve brendove koje kupci traže i osigurati da uvijek mogu pronaći nešto za sebe i svoju obitelj. Vrlo smo ponosni na činjenicu da ova kategorija unutar Bipe konstantno raste, što nam je pokazatelj da kupci prepoznaju naš trud”, objašnjavaju iz ovog drogerijskog lanca te dodaju kako u komunikaciji ove kategorije potrošačima konstantno nude akcije i promocije šampona.

KRAJ MASNOJ KOSI
Kako bi se izbjegao masni osjećaj na tjemenu mnogi pribjegavaju svakodnevnom pranju kose.

Često na taj način nesvjesno štete svojoj kosi jer što je više peru, žlijezde lojnice jače izlučuju sebum koji prirodno podmazuje kosu te aktivno sudjeluje u zaštitnoj funkciji kože, a njegovo prečesto lučenje rezultira masnom kosom. Suho se pranje preporučuje između dva klasična pranja kose.

Ana Cicvarić, menadžerica u Henkelu, objašnjava: “Unutar našeg asortimana postoje različite marke kao što su Schauma, Gliss, Syoss i got2b. Svaki od navedenih ima različite linije koje su namijenjene posebnim tipovima kose, vlasišta i sl. Svaka od marki ima više od deset različitih linija proizvoda. Također, osim ‘standardnih’ šampona koji se ispiru, u ponudi imamo i šampone za suho pranje koji su posljednjih godina unaprijedili tržište te postali jedni od najprodavanijih artikala unutar asortimana.”

Na pitanje traže li kupci novitete, Cicvarić naglašava: “Vidljivi su novi trendovi u korištenju različitih sastojaka te ih potrošači traže kad je riječ o njezi kose. Posebno su orijentirani na proizvode koji imaju veći udio sastojaka iz prirode.”

PRIRODNO JE NAJBOLJE
Prerađeni prirodni sastojci odlično djeluju na kožu i kosu.

Masni alkoholi, koji su vrlo korisni za kosu, najčešće se dobivaju iz kokosovog ili palminog ulja i svojim svojstvima pomažu omekšati i hidratizirati kosu. Osim te funkcije, odgovorni su i za spajanje vodene i uljne komponente u preparatima, a uz to služe i za dobivanje kremaste konzistencije proizvoda.

Prirodna ulja, koja imaju sličnu funkciju, hrane vlasi te omekšavaju kosu dajući joj sjaj i smanjujući oštećenja. Avokadovo, orahovo, bademovo i čičkovo neka su od ulja čije su blagodati iznimno korisne za njegu kose, a ricinusovo se ulje koristi u šamponima i tretmanima za tjeme.

Svakoj kosi, osim hidratacije, potrebni su i proteini. Sama dlaka izgrađena je od vlaknastog proteina koji se naziva keratin, a proteini iz šampona sprječavaju pucanje vrhova i slabost kose.

Ako naiđete na vitamin E i aloe veru u nekom od preparata, znajte da će oni vašoj kosi pomoći pri omekšavanju i hidrataciji, sprječavanju pucanja dlake, vraćanju sjaja te usporavanju pojave sijedih vlasi.

 

Prethodni članakZabavne i edukativne igračke iz Lidla
Sljedeći članak#Kidstakeover u Kauflandu