Sberbank pregovara o zamjeni dionica Mercatora za udjel u Agrokoru

Sberbank je ranije izvijestio da je na javnoj dražbi stekao 18,53 posto dionica Poslovnog sistema Mercator, po početnoj cijeni od 40,58 milijuna eura. Te su dionice bile založene u korist Sberbanka u okviru sporazuma koji je banka potpisala s njihovim prethodnim vlasnikom, tvrtkom Agrokor Investments B.V.

Sberbank pregovara o zamjeni svojeg 18,5-postotnog udjela u slovenskoj maloprodajnoj mreži Mercatoru, za udjel u njegovoj tvrtki majci Agrokoru, rekla su Bloombergu dva izvora upoznata s tijekom pregovora, a prenose u utorak ruski poslovni mediji.

Tako Sberbank može povećati udjel u Agrokoru koji će, kako se očekuje, steći kao rezultat zamjene Agrokorova duga za dionice u okviru restrukturiranja, tj. postupka izvanredne uprave.

Sberbank je ranije izvijestio da je na javnoj dražbi stekao 18,53 posto dionica Poslovnog sistema Mercator po početnoj cijeni od 40,58 milijuna eura. Te su dionice bile založene u korist Sberbanka u okviru sporazuma koji je ruska banka potpisala s njihovim prethodnim vlasnikom, tvrtkom Agrokor Investments B.V. Poslužile su kao zalog za ispunjenje obveza Agrokora prema Sberbanku, u sklopu kreditnog aranžmana.

Sberbank je najveći Agrokorov kreditor – dug posrnulog koncerna prema toj ruskoj banci iznosi 1,1 milijardu eura, a Sberbankove banke-kćeri odobrile su mu još 200 milijuna eura.

“Novi” Agrokor

O zamjeni Mercatorovih dionica za Sberbankov udjel u “novom” Agrokoru, koji bi trebao nastati nakon postizanja nagodbe u sklopu procesa izvanredne uprave, zadnjih dana bilo je dosta govora i prijepora. Ta je mogućnost potaknula druge Agrokorove vjerovnike, posebno dobavljače, da od izvanredne uprave zatraže ravnopravan tretman u namiri tražbina kao što ga uživaju financijski vjerovnici.

Prema nacrtu nagodbe u postupku izvanredne uprave u Agrokoru, kojim se predviđa osnivanje nove grupe u vlasništvu vjerovnika i koji je u petak prošli tjedan objavila izvanredna uprava, predviđa se da će tvrtka Aisle HoldCo steći dionice koje predstavljaju približno 18 posto temeljnog kapitala društva Poslovni sistem Mercator koje trenutačno drži Sberbank of Russia, a za koje će Sberbank of Russia steći odgovarajući broj “novih instrumenata”.

Prethodni članakAnne Schumacher nova voditeljica odjela hrane u tvrtki Koelnmesse
Sljedeći članakGebrüder Weiss ponovno Partner godine društva System Alliance