Senf, kečap, majoneza – Najznačajniji rast promotivne prodaje kod senfa

Najveći rast prodaje putem promocija u 2021. u odnosu na godinu prije zabilježen je u kategoriji senfa, gdje taj postotak iznosi 3,8%, ali su i kategorije kečapa i majoneze bilježile značajan rast udjela promotivne prodaje.

Kategorija umaka obuhvaća majonezu, senf i kečap. Prodaja ovih umaka tijekom 2021. godine zabilježila je vrijednosni i količinski rast, po stopama od 5,9% i 2,0%. Najveći udio u količinskoj i vrijednosnoj prodaji u okviru umaka u 2021. godini zabilježila je majoneza sa 71,9% vrijednosnog i 51,8% količinskog udjela.

U okviru promatrane skupine umaka ukupno je 32,8% vrijednosne prodaje došlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja. U okviru udjela redovne i promotivne prodaje uočava se porast udjela promotivne prodaje od 2,6%.

Najveći rast prodaje putem promocija u 2021. u odnosu na godinu prije zabilježen je u kategoriji senfa, gdje taj postotak iznosi 3,8%, ali su i kategorije kečapa i majoneze bilježile značajan rast udjela promotivne prodaje u prošloj godini.

Za umake, prema tipu promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 97,9% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja drže preostalih 2,1% udjela. U odnosu na isti period prethodne godine, prodaja na cjenovnim akcijama ostvarila je rast od 15,6%, dok je prodaja promotivnih pakiranja zabilježila pad od 11,4%.

Prethodni članakMastercard širi napore koalicije Priceless Planet s ciljem obnove šuma
Sljedeći članakLidl otvorio 107. trgovinu u Hrvatskoj