Sir: Cijena igra glavnu ulogu u katalozima/letcima

Nije neka novost da se sir uveliko prodaje na promocijama pa je tako tip oglasa snižene cijene rastao za 8% u zadnjih 12 mjeseci i tako zauzeo natpolovičnu većinu udjela u oglasnom kolaču.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Sir” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.  Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju rujan 2017. – kolovoz 2018. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

GUSTO U SIRU
Sir je jedna od kategorija u kojoj trgovačke marke imaju značajnu prisutnost te su u zadnjih 12 mjeseci imale minimalan rast i na kraju ovogodišnjeg kolovoza zauzele 18% udjela u broju promocija. Ipak, osam od deset proizvoda koji se oglašavaju u ovom kanalu pripadaju proizvođačkim brendovima.

A brendova i trgovačkih marki u kategoriji sira uistinu ima mnoštvo. Na vrhu gustog poretka izdvojila se s minimalnom prednošću Vindija zauzevši 8% udjela u broju promocija (na godišnjoj je razini ovaj brend izgubio 1% udjela), a slijede Sirela i President sa 7% (koliko su držali i u prethodnih 12 mjeseci). Nadalje slijede Meggle, koji je zadržao 5%, a toliko ima i Vivis koji je rastao za 1%, dok po 4% drže Zdenka (-1%) te ABC (isto kao i lani). Mali pad doživio je brend ‘z bregov i spustio se na 3% udjela, koliko ima i Sirana Gligora, ali uz nepromijenjeni trend na međugodišnjoj usporedbi.

Listu vodećih marki zaključuju K plus, Ribanac i Paška sirana koji su svi zauzeli po 2%, zadržavši prošlogodišnje udjele, izuzev Konzumove marke koja je zabilježila minimalni pad. Cijeli ovaj niz navedenih marki kumulativno je zauzeo svega polovicu udjela u broju promocija, dok je ostalim markama pripalo preostalih 50%, što jasno govori kolika je konkurencija u ovoj kategoriji.

TRGOVCI I TIPOVI
Ostvarivši rast od 4%, Metro je preuzeo vodstvo u poretku trgovaca s ukupno 13% udjela, dok je Spar (uključuje Spar supermarkete i Interspar hipermarkete) isto tako zabilježio rast ali ne dovoljan da zadrži svoju lidersku poziciju iz prošle godine te je sada na drugome mjestu s 11% udjela u broju promocija. Tommy je također imao pozitivan trend te se s rastom od 2% probio do trećega mjesta s 9%, a slijede dva trgovca koji su ostvarili blagi pad: Kaufland s 8% (-1%) i Plodine sa 7% (-2%).

Lidl je ostvario 7% udjela kao i Plodine, ali ipak malo zaostaje za riječkim trgovcem, no ima vrlo zdravi rast od 3% u zadnjih 12 mjeseci. Tu su još Konzum koji je ostao na svojih 6% udjela od lani i KTC koji je također zadržao svojih 5% udjela. Vodeći su trgovci zauzeli gotovo dvije trećine oglasnog kolača u katalozima i letcima prepustivši svim ostalim trgovačkim lancima 35% udjela ili 4% manje nego lani.

Nije neka novost da se sir uveliko prodaje na promocijama pa je tako tip oglasa snižene cijene rastao za 8% u zadnjih 12 mjeseci i tako zauzeo natpolovičnu većinu udjela u oglasnom kolaču (51%). Taj rast je “platio” tip oglasa redovne cijene koji je svoj udio smanjio na 47%, a borbu ova dva suparnika promatraju iz prikrajka svi ostali tipovi promocije koji su u oba godišnja perioda držali 3% udjela.

Prethodni članakJamnica s većom, Belje manjom dobiti
Sljedeći članakLidl u Srbiji otvara još tri trgovine