Skok dobiti Unilevera u 2017. godini

Britansko-nizozemski proizvođač robe široke potrošnje Unilever izvijestio je o skoku dobiti u 2017. godini, uz provedbu opsežnog plana restrukturiranja i najavljeno izdvajanje poslovanja s namazima.

Neto dobit poskočila je 16,9 posto, na 6,5 milijardi eura. Prihodi su uvećani 1,9 posto, na 53,7 milijardi eura.

Izvršni direktor Paul Polman zaključio je da rezultati pokazuju “napredak u preobrazbi Unilevera u otpornije i agilnije poslovanje”.

Unilever obuhvaća više od 400 brendova u segmentu robe široke potrošnje, uključujući sapune Dove, juhe Knorr, čajeve Lipton, te sladolede Magnum i namaz Marmite. Zapošljavaju nekih 169 tisuća radnika širom svijeta.

Nakon što su u veljači prošle godine odbili ponudu američkog Kraft Heinza, u Unileveru nastoje dokazati dioničarima da bolje posluju samostalno, obećajući im bolju profitabilnost.

U travnju predstavili su plan restrukturiranja vrijedan 3,5 milijardi eura i najavili izdvajanje odjela margarina kako bi stišali zabrinutost ulagača zbog odbacivanja Kraftove ponude kojom je njihova vrijednost procijenjena na 143 milijarde dolara.

Danas su pak najavili da nakon dogovora o “prodaji globalnog poslovanja s namazima… očekujemo da ćemo izaći iz toga (dijela posla) negdje sredinom 2018. godine”.

Ako se isključi poslovanje s namazima, prihodi su im u 2017. porasli 2,2 posto, na 50,7 milijardi eura. (Hina)

Prethodni članakNa Danima komunikacija o poslovnom uspjehu govorit će jedna od najuspješnijih žena marketinške industrije
Sljedeći članakU Sabor upućeni prijedlozi zakona o platnom prometu i elektroničkom novcu