Škotska će zabraniti GMO usjeve

gmo usjeviŠkotska će zabraniti uzgoj genetski modificiranih usjeva, objavilo je ministarstvo poljoprivrede, prenosi BBC.

Ministar Richard Lochhead rekao je da škotska vlada nije spremna “kockati se” s budućnošću poljoprivrednog sektora vrijednog četrnaest milijardi funti.

Najavio je da će Škotska zatražiti da je se isključi iz dogovora na razini EU-a o uzgoju GMO usjeva. No, čelnici poljoprivrednika razočarani su tim potezom.

Prema pravilima EU-a, GMO usjevi moraju najprije biti službeno odobreni prije nego što se počnu saditi. Amandman koji je stupio na snagu ranije ove godine dopušta zemljama članicama da ograniče ili zabrane uzgoj genetski modificiranih organizama na svom teritoriju.

Lochhead je rekao da je Škotska svjetski poznata po predivnoj prirodi, pa će zabrana GMO usjeva zaštititi i dodatno osnažiti njezin “čisti, zeleni imidž”.

“Uzgoj GMO usjeva u Škotskoj naštetio bi tom imidžu, ne želimo se kockati s 14 milijardi funti vrijednim sektorom proizvodnje hrane i pića”, istaknuo je.

Tu je odluku pozdravila predsjednica škotskih Zelenih Alison Johnstone koja je pozvala vladu da učini korak više i natjera velike trgovačke lance za preciznije označavaju meso, jaja i mliječne proizvode dobivene od životinja koje su hranjene GMO organizmima.

No, čelnik škotskih poljoprivrednika Scott Walker razočaran je potezom vlade. “Druge zemlje potiču biotehnologiju tamo gdje je poželjna i mi bi morali slijediti taj primjer”, istaknuo je.

“Ti usjevi mogli bi imati važnu ulogu u održivoj poljoprivredi i istovremeno u zaštiti okoliša do kojeg je nama u Škotskoj izuzetno stalo”, dodao je.

Huw Jones, profesor molekularne genetike ocijenio je da je vladina odluka “tužan dan za znanosti i za Škotsku” i tvrdi da su GMO usjevi odobreni u EU “sigurni za ljude, životinje i okoliš”. (SEEbiz.eu/Hina)

Prethodni članakEnver Moralić ulaže 6 milijuna eura u Konavoske plastenike
Sljedeći članakHrvatska maloprodaja kreće se u skladu s europskim trendovima