Skupština HGK: U prošloj godini članicama isporučeno više od 30 tisuća usluga

Dragan Kovačević, Tomislav Radoš, Luka Burilović, Marina Rožić i Ante Raspudić

Komora je realizirala nastupe na 30 sajmova na kojima je sudjelovalo 739 tvrtki te na temelju javnih ovlasti izdala više od 29.000 dokumenata

Hrvatska gospodarska komora je u 2023., drugoj godini u kojoj je poslovala sukladno novom Zakonu o HGK, nastavila konsolidaciju poslovanja, fokusirajući aktivnosti na zastupanje i zagovaranje interesa svojih članica, rečeno je na 4. sjednici Skupštine HGK.

U skladu s usvojenim Programom rada za 2023. godinu, HGK je svoje aktivnosti uspješno realizirala kroz strateške teme: održivost, zelena i digitalna tranzicija, internacionalizacija, budućnost poslova i radne snage te opskrba i kvaliteta hrane.

“Iza nas je izazovno razdoblje u kojem smo uz konsolidaciju vlastitog poslovanja ulagali značajne napore i pokretali brojne inicijative kako bi podržali poslovanje naših članica koje su se i same suočavale s brojnim izazovima; od nepovoljnog međunarodnog okruženja, zelene tranzicije, nedostatka radne snage pa do inflatornih pritisaka. Usprkos poteškoćama, možemo biti zadovoljni jer je Hrvatska trenutno jedna od zemalja s najvećim gospodarskim rastom u EU i među najuspješnijima u realizaciji Nacionalnog plana oporavka i otpornosti”, istaknuo je Luka Burilović, predsjednik HGK.

U nadolazećem razdoblju nekoliko je ključnih ciljeva; ulazak u OECD 2026. godine, rješavanje nedostatka radne snage i priprema za višegodišnji financijski okvir EU. Hrvatska se postupno treba pripremiti i za razdoblje kada će dostići 80 posto i više razvijenosti standarda EU.

Luka Burilović, predsjednik HGK

“Do kraja desetljeća možemo očekivati manji priljev bespovratnih sredstava, a kada dovršimo neke od ključnih infrastrukturnih projekata poput modernizacije željezničke mreže, potrebno je više ulagati u znanost, istraživanja i razvoj. Poticati gospodarske grane koje mogu biti konkurentne na međunarodnom tržištu i općenito, jačati izvoz i prepoznatljivost hrvatskih proizvoda. U tome će gospodarstvenici i Vlada imati snažnu podršku HGK. Želimo i nadalje biti pouzdan partner, ponekad i kritičar, ali u svakom slučaju konstruktivni dionik koji doprinosi stvaranju pozitivnog okruženja i konkurentnog gospodarstva”, poručio je Burilović.

U prošloj godini HGK je realizirala ukupne prihode od 25,3 milijuna eura, dok su ukupni rashodi bili 23,5 milijuna eura.

Tijekom 2023. godine HGK je članicama isporučila više od 30 tisuća usluga, uputila 229 mišljenja, prijedloga i stava tijelima državne i lokalne vlasti, a kroz 333 edukacije, konferencije i radionice obuhvaćeno je gotovo 17.000 polaznika. Realizirala je nastupe na 30 sajmova na kojima je sudjelovalo 739 tvrtki te na temelju javnih ovlasti izdala više od 29.000 dokumenata.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPivo, radler, cider – Značajniji rast vrijednosne prodaje piva
Sljedeći članakGrađanima rok do 30. lipnja za prelazak na dopušteno prekoračenje po tekućem računu