Slab rast utječe na europske potrošače

eu-potrosacka-klima-prolaznici-midiDržavne mjere štednje i niska stopa ekonomskog rasta osnovna su kočnica potrošačima za rast većih kupovina i kupovanja trajnih dobara u zemljama Europske unije, pokazuje istraživanje GfK.

Novi rezultati “GfK Consumer Climate Europe” za prvi kvartal ove godine pokazuju vrlo različite ekonomske pokazatelje za pojedine zemlje EU.

Istraživanjem su obuhvaćene Austrija, Bugarska, Češka, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska i Velika Britanija. Tih 12 zemalja čine oko 80% populacije 27 zemalja članica EU.

Početkom 2012. godine Europa je i dalje u ekonomskoj i financijskoj krizi. Akutna opasnost od Grčke se nastojala izbjeći, ali ostaje zabrinutost da će mnoge zemlje skliznuti natrag u recesiju.

Postavlja se pitanje jesu li krute mjere štednje koje se primjenjuju u EU pravi put izlaska iz krize, ali sigurno je da će ove godine gotovo sve EU zemlje imati niži ekonomski rast nego u  2011. godini.

Ekonomska očekivanja: Francuska iznenađuje pozitivnim pokazateljima
U usporedbi sa zadnjim kvartalom prošle godine neke zemlje imaju bolje pokazatelje. Predvodi Njemačka s najboljim rezultatom. Određeno poboljšanje iskazuju i potrošači u Poljskoj te Francuskoj. Na drugoj strani, veliki pesimizam prisutan je kod potrošača u Češkoj, pa zatim u Grčkoj i Portugalu, premda i tu građani imaju nadu u izlazak iz krize.

Francuski potrošači vjeruju u osjetan oporavak u sljedećih nekoliko mjeseci. Ekonomija u Poljskoj snažno je rasla u prošloj godini (rast investicija i proizvodnje), ali potrošači sada procjenjuju nešto niže stope.

Građani Portugala također se nadaju da će oštre mjere štednje u srednjem roku donijeti ponovni rast ekonomiji. Kritičan problem je nezaposlenost od 15% koja i dalje raste. No, neki pozitivni rezultati se pojavljuju u izvozu Portugala, posebno s Japanom i Turskom.

Očekivani prihodi: visoke cijene benzina i energije uznemiruju EU potrošače

Vrlo su promjenjiva očekivanja potrošača pojedinih EU zemalja s obzirom na raspoložive prihode građana. Nijemci su najveći optimisti, premda su i oni pogođeni rastom cijena benzina i energije.

Na drugom i trećem mjestu, ali dosta iza Njemačke, su očekivanja rasta dohotka kod Poljaka i Austrijanaca. Naravno, najnegativnija očekivanja su kod Grka, Talijana i Portugalaca.

Prihod potrošača u Bugarskoj uzdrman je inflacijom (rast cijena benzina, električne energije, servisnih i transportnih usluga), te rastom stope nezaposlenosti (sada je oko 11% a do kraja godine se procjenjuje na 19%).

Španjolska je skliznula natrag u recesiju (prognoza negativnog rasta od 1,3%) s najvećim problemom u nezaposlenosti (sada oko 24%). Svi slojevi društva zahvaćeni su problemom nezaposlenosti, mladi uopće ne mogu doći do posla, a kontinuirano dolazi do bankrota poduzeća i daljnjeg značajnog pada raspoloživog dohotka građana.

Spremnost na kupnju: Britanci i dalje očekuju stroge mjere štednje

Državne mjere štednje i niska stopa ekonomskog rasta osnovna su kočnica potrošačima za rast većih kupovina i kupovanja trajnih dobara u ovoj godini. Prema ovom indikatoru najbolja je situacija kod potrošača u Njemačkoj koji stvarno planiraju nove kupnje (38,6 poena) i kod Austrijanaca (26,6 poena).

Na trećem su mjestu Poljaci ali s nešto manjom potrošnjom (-3,8 poena). Posve suprotna kretanja očekuju potrošači u Velikoj Britaniji – drastičan pad kupnji (- 49,5 poena) i rast poreza, slično kao i u Grčkoj (-48,5 poena), te u Portugalu (-41,5 poena), zaključuje se u analizi GfK.

Prethodni članakNovi Bref Power Aktiv Chlorine
Sljedeći članakSmjena u dinastiji Benetton