Sladoled – Ljetna slastica po komadu ili na litre

Sladoled je nužno je razdvojiti na impulsni i obiteljski  jer se ta dva segmenta u potpunosti različito ponašaju

Iako se prodaje i konzumira tokom čitave godine sladoled je prvenstveno ljetna slastica i spada u sezonsku kategoriju proizvoda jer s početkom ljetnog vremena povećava svoju količinsku prodaju čak i do 400%.

MEMRB u kategoriju sladoleda popisuje sladolede, sladoledne torte (ali bez biskvita), sladolede za ugostiteljske objekte (popularne kadice), kesten pire i šlag. Za ovu kategoriju proizvoda važno je napomenuti da MEMRB uzima podatke o nabavi, a ne o prodaji (iz trgovina koje popisuju ručno). Razlog je čisto metodološke naravi – otvoreni hladnjaci prilikom brojanja proizvoda mogli bi dovesti do otapanja proizvoda, što svakako nije opcija.

slide19

Osim njegove sezonalnosti,  ono što najprije upada u oči jest razlika između nabave u litrama i nabave u komadima što je i logično zbog toga što jedna kadica sadrži količina za popriličan broj korneta ili štapića. Ako uspoređujemo te dvije mjere vidljivo je da u nabavi u komadima impulsni sladoledi (sladoledi na štapićima, kornetima, prutićima…) nose 82 % udjela, obiteljska pakiranja (kadice) nešto više od 17 %, dok sladoledi za ugostiteljstva imaju 0,1% nabave u komadima. Situacija je nešto drugačija s nabavom u litrama, što je posve logično. Tu najveći udio imaju obiteljska pakiranja – 72 %, te impulsni sladoledi s 26% udjela dok su sladoledi za ugostiteljstvo prisutni s nešto manje od 2% udjela. Važno je istaknuti da veliki formati trgovina (hipermarketi, supermarketi) drže polovinu nabave čitave kategorije sladoleda.

slide310

Analiza je napravljena, dakle, na komadnoj nabavi koja za sladoled u maloprodaji daje puno objektivniju sliku.

Kada isključimo kadice, sladoledi i dalje u sebi skrivaju trikove na koje treba misliti prilikom rada s podacima. Nužno ih je razdvojiti na impulsne i obiteljske  jer se ta dva segmenta u potpunosti različito ponašaju pa kako proizvođači imaju različite strategije za svaki od njih, stoga ih tako treba i promatrati kada se bavimo bilo kakvim pregledom tržišta. Usporedba komadne nabave impulsnih i obiteljskih pakiranja sladoleda pokazuju različitu važnost pojedinih kanala za svaki od tih proizvoda.
Impulsi se ravnomjerno prodaju kroz hipermarkete, supermarkete, velike i male trgovine i nešto manje kroz benzinske postaje, dok su glavni kanal za obiteljska pakiranja  veliki formati (hipermarketi i supermarketi) koji nose 58% ukupnih količina. Velike trgovine slijede velike formate, dok su male trgovine nešto manje važne.

slide214
Kao što je već gore navedeno u kategoriju sladoleda ubrajaju se i šlag te kesten pire. Zanimjlivo je da su ta dva proizvoda izrazito „ zimski proiozvodi“ budući da im se u tom periodu udio količinske nabave unutar čitave kategorije povećava i za 10%, stoga važno je u tom periodu biti na prodajnom mjestu s dostatnom zalihom proizvoda.

Vodeći proizvođač na tržištu bez premca je Ledo koji uz pojednine privatne marke dominira gotovo čitavim tržištem u sva tri segmenta.

Kategoriju analizirala:
Tatjana Kovačević
memrb-logo

Blitz intervju s tržišnim liderom kategorije – Ledo d.d.
—————————–
Recite nam nešto više o ponudi vaših proizvoda, koja su pakiranja i vrste najpopularnije?

Ledo d.d. svojim potrošačima nudi široku i raznovrsnu paletu proizvoda: sladolede na štapiću u različitim oblicima i veličinama, kornete u 2 različite veličine, čašice, obiteljska pakiranja različitih veličina, sladoled na kuglice za ugostiteljstvo…Svake godine na tržište lansiramo velik broj novih proizvoda, novih oblika i okusa. Teško je reći koji su proizvodi najpopularniji jer svaki od njih zadovoljava različitu potrebu i ima svoje lojalne potrošače.
Koji je vaš udio na tržištu u ovoj kategoriji?

Prema podacima istraživačke kuće MEMRB, Ledov tržišni udio u kategoriji sladoleda u 2009. godini bio je čak 91%.
Koji su razlozi uspjeha vaših proizvoda na tržištu?

Puno je razloga za dugogodišnji uspjeh Ledovih sladoleda. U prvom redu to je kvaliteta samih proizvoda, tj. receptura, snaga Ledo branda, ali i tradicija i know-how proizvodnje, distribucije i prodaje proizvoda. Konstantno istraživanje tržišta, inovativnost, praćenje i predviđanje preferencija potrošača, kao i provođenje pažljivo planiranih marketinških akcija i kampanja također su bitan faktor Ledovog tržišnog uspjeha.
Koje su novosti u kategoriji, planirate li skoro određene marketinške akcije?

Ledo svake godine na tržište lansira velik broj novih proizvoda za sve uzraste i preferencije. Inovativnost i fleksibilnost jedan je od ponosa naše kompanije. Marketinške akcije vezane su za sve naše proizvode, a posebnim kampanjama podržavamo strateški važne brandove. Samo u 2009. godini Ledo je emitirao desetak cjelovitih promotivnih kampanja za sladoled. I ove godine planiraju se slične aktivnosti.
Prethodni članakMagazin Decanteur dodijelio zlatnu medalju beljskom Merlotu 2008
Sljedeći članakKarlovačko: Da li ste upoznali Karla?