Slijedi novo povećanje cijene kave

Pržionice kave kao što je Lavazza bile su prisiljene podići cijene i smanjiti profitne marže jer su cijene sirovina porasle

Cijena kave mogla bi dodatno porasti sa svoje trenutačne rekordne visine jer klimatske promjene, prekidi u nabavi i novi propisi EU povećavaju troškove pržionica, upozorio je talijanski div kave Lavazza, a prenosi Financial times.

Terminske cijene robuste u Londonu, koja predstavljaju globalnu referentnu vrijednost, dosegnule su u utorak visokih 4.844 dolara po toni, nakon što su tijekom prošle godine zbog loših žetvi u najvećim svjetskim zemljama u jugoistočnoj Aziji porasle za oko 70 posto.

Međutim, Giuseppe Lavazza, predsjednik Lavazza Grupe, u čijem je vlasništvu Lavazza kava, rekao je da bi cijena kave na policama supermarketa u Velikoj Britaniji, koja je ove godine već porasla za oko 15 posto, mogla porasti za dodatnih 10 posto do sljedeće godine.

“Cijene kave neće pasti, već će ostati vrlo visoke”, rekao je na događaju na marginama teniskog turnira u Wimbledonu te dodao kako je lanac opskrbe kavom pod dramatičnim pritiskom.

Pržionice kave kao što je Lavazza bile su prisiljene podići cijene i smanjiti profitne marže jer su cijene sirovina porasle, rekao je Lavazza, koji je četvrta generacija na čelu grupacije kave sa sjedištem u Torinu.

Rekao je da je industrija navikla nositi se s fluktuirajućim cijenama zrna arabice više klase – terminske cijene arabice u New Yorku su na najvišoj razini od rujna 2022. No dodao je da je nedavni porast cijena jeftinije robuste bio bez presedana i da je uzrokovao više problema za industriju.

“Klimatske promjene utjecale su na proizvodnju u najvažnijim zemljama robusta diljem svijeta, uglavnom u Vijetnamu i Indoneziji, znatno smanjujući dostupnu količinu ovih vrsta sorti.”

Vremenske prognoze sugeriraju da sljedeća vijetnamska žetva neće uspjeti obnoviti sve manje zalihe zrna kave robusta, koja se koriste u espressu i instant kavi.

Dok su u prošlosti pržionice morale plaćati više cijene za robustu nekoliko mjeseci ili čak godinu dana, “u ovom slučaju stvarno plaćamo mnogo novca za kavu mnogo, mnogo, mnogo mjeseci”, rekao je Lavazza.

Kako su se zalihe smanjivale, a cijene rasle, hedge fondovi i drugi špekulanti također su se nagomilali na tržištu, što je on okrivio za daljnji rast cijena terminskih ugovora, rekao je. “Špekulacije su jedan od značajnih faktora.”

Porast troškova uzrokovali su i viši troškovi dostave. Od listopada prošle godine brodovi su bili prisiljeni ići dužom rutom oko Afrike kako bi izbjegli napade hutista u Crvenom moru.

Neto prihod talijanskog proizvođača kave iznosio je 68 milijuna eura 2023., što je pad s 95 milijuna eura 2022., dok je EBITDA pala s 309 milijuna eura na 263 milijuna eura u istom razdoblju, rekao je.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakAldi testira novi digitalni program vjernosti u Belgiji
Sljedeći članakPodravka uložila 9 milijuna eura u modernizaciju Žitove pekarne Maribor