Slovačka razmatra porez na zaslađena bezalkoholna pića

Porezi na zaslađena pića i duhanske proizvode iznosit će u idućoj godini oko 100 milijuna eura i 243 milijuna eura u 2026.

Slovačka vlada razmatra porez na zaslađena bezalkoholna pića, a mogla bi podići i poreze na duhanske proizvode u sklopu paketa konsolidacije proračuna za 2025. godinu u vrijednosti 1,4 milijarde eura, rekao je u ponedjeljak premijer Robert Fico.

Slovački proračunski manjak trebao bi u ovoj godini premašiti šest posto BDP-a i biti najveći u eurozoni zbog znatno veće državne potrošnje. Vlada pomaže građanima s visokim računima za energiju i podigla je mirovine, objašnjava Reuters.

Cilj je zaštititi gospodarstvo i životni standard 5,4 milijuna građana, prema obećanju nove vlade koja je preuzela mandat krajem prošle godine.

Proračunski planovi za iduću godinu signaliziraju ipak ubrzani tempo smanjivanja minusa u proračunu.

Ministar financija Ladislav Kamencky rekao je da će u 2025. podići poreze i smanjiti potrošnju u protuvrijednosti jedan posto BDP-a, dvostruko više što su prvotno planirali, kako bi sveli deficit ispod tri posto BDP-a, gornje granice u EU.

Vrijednost dodatnih ušteda i povećanja prihoda u 2026. godini doseže 1,5 milijardi eura, rekao je Kamencky.

Porezi na zaslađena pića i duhanske proizvode iznosit će u idućoj godini oko 100 milijuna eura i 243 milijuna eura u 2026.

Premijer Fico naglasio je da se protivi povećanju ionako visoke stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) i dodao da će vladajuća koalicija, između ostalog, raspravljati o smanjenju broja radnih mjesta u državnom sektoru.

Slovačka mora voditi računa i o javnom dugu koji bi, iskazan udjelom u BDP-u, trebao u ovoj godini porasti na 59,3 posto BDP-a, prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s prošlogodišnjih 57,9 posto. U idućim godinama trebao bi premašiti limit EU-a od 60 posto.

Početkom prosinca agencija Fitch snizila je kreditni rejting Slovačke za jedan stupanj, na ‘A-‘, uz stabilne izglede, zbog pogoršanja stanja u javnim financijama i nejasnog puta konsolidacije. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakStižu vrgoračke jagode
Sljedeći članakNo time or food to waste – Smanjimo nepotrebno rasipanje hrane – WFF 2023. – VIDEO