Slovenija: S povećanjem trošarina pada prodaja cigareta

Minimalna trošarina po kutiji cigareta porasla je za nešto manje od 54 posto u posljednjih deset godina

Prodaja cigareta u Sloveniji posljednjih je godina u padu, odnosno pala je za više od trećine od 2011. do 2020. godine. Ovaj trend prate i priljevi od trošarina u državnu blagajnu, iako su trošarine u posljednjih deset godina porasle više od 50 posto.

O postupnom padu prodaje cigareta svjedoče podaci o količini cigareta na koje je naplaćena trošarina. Godine 2011. naplaćeno je od 5,040 milijardi cigareta, a 2020. samo od 3,255 milijardi cigareta, napisalo je Ministarstvo financija u odgovoru na pitanje saborske zastupnice Karmen Kozmus Ferjan.

Istovremeno, iznos trošarina na cigarete smanjen je s 426 milijuna eura u 2011. na 381 milijun eura do 2020. godine.

Postupno povećanje tako osigurava da se prihodi opće države od trošarina na cigarete zadrže na približno istoj razini, piše Ministarstvo financija. “U suprotnom, zbog očekivanog smanjenja količina svih duhanskih proizvoda, ostvarili bismo znatno manje prihode”, dodali su.

Minimalna trošarina na kutiju cigareta porasla je za nešto manje od 54 posto u posljednjih deset godina – sa 1,60 eura u 2011. na 2,46 eura u 2021. Posljednja promjena u tom području bila je 1. studenog prošle godine.

U Financijskoj upravi napominju da se posljednjih godina rjeđe krijumčare duhanski proizvodi poznatih svjetskih proizvođača duhana te da u zaplijenjenim količinama duhanskih proizvoda sve više prevladavaju cigarete i krivotvorine niže kvalitete s nižim cijenama.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakMartina Pendl iz Metroa prelazi u Lognet
Sljedeći članakCrna Gora: Lidl kupio zemljište u podgoričkom City kvartu za 3,7 milijuna eura