Sokovi – Tržišni trendovi: Privatna marka dobiva udio u vrijednosti

Sve dok je inflacija visoka, za očekivati je da će privatna marka dobivati udio u vrijednosti.

Stanić Beverages, sa svojim robnim markama To i Juicy, i dalje predvodi vrijednosnu i količinsku prodaju sokova u maloprodaji u 2023. godini, a potrošači ove dvije robne marke vide kao dobru kombinaciju cijene i kvalitete. Drugi vodeći igrač Vindija i u 2023. godini održava dvoznamenkasti udio u vrijednosti zahvaljujući širokoj prisutnosti u različitim distribucijskim kanalima i velikom izboru sokova. Međutim, očekuje se da će obje tvrtke izgubiti blagi udio u vrijednosti u 2023., uglavnom u korist privatne robne marke. Budući da su potrošači vrlo osjetljivi na cijene, zbog stalne inflacije, neki od njih se okreću pristupačnijoj privatnoj marki. Štoviše, hrvatski potrošači sve više cijene kvalitetu proizvoda privatnih robnih marki, ponajviše zahvaljujući širenju diskontnog kanala i sve većoj prisutnosti privatnih robnih marki u raznim segmentima sokova. Kao rezultat toga, privatna robna marka postaje značajan konkurent robnim markama.

Izvor: Euromonitor International

RAST MODERNIH FORMATA
Što se tiče distribucije, očekuje se da će supermarketi, hipermarketi i diskonti imati koristi od rastuće osjetljivosti na cijene i rasta velikih kupnji u 2023. Ova promjena dolazi nauštrb malih i srednjih trgovina mješovitom robom te lokalnih trgovaca u Hrvatskoj koji se teško mogu natjecati s velikim igračima po pitanju raznolikosti asortimana, veličine pakiranja i promotivne ponude. Osim toga, e-trgovina će također dobiti udio u vrijednosti. Iako je vrijednost prodaje još uvijek niska, e-trgovina je na uzlaznoj putanji i kontinuirano se rade poboljšanja, uključujući isporuku naručenih proizvoda isti dan.

Izvor: Euromonitor International

PRIGUŠENE PROJEKCIJE
Prema Euromonitor Internationalu, sokovi će zabilježiti minimalan rast volumena do 2028. U ovoj zreloj kategoriji proizvoda, prigušena izvedba bit će pogoršana opadanjem broja stanovništva. Prognoza za HoReCa kanal je slična, osobito ako inflacija i dalje bude problem, budući da su sokovi još skuplji u ugostiteljstvu.

Moderni trgovci mješovitom robom kontinuirano su dobivali udio u vrijednosti tijekom promatranog razdoblja na račun nezavisnih malih trgovaca mješovitom robom, a to će se i nastaviti. Osim toga, sve dok je inflacija visoka, za očekivati je da će privatna marka dobivati udio u vrijednosti.

Prethodni članakBezalkoholna pića – Pozitivan trend predvode voda i gazirana pića
Sljedeći članakInflacija u svibnju skliznula na 3,3 posto