Kraft Foods i Heinz potvrdili spajanje u prehrambenog diva

kraft foods ftd777Spajanjem će nastati peta po veličini prehrambena kompanija u svijetu, s prihodom oko 28 milijardi dolara, piše Wall Street Journal

Američke prehrambene kompanije Kraft Foods Group, sa sjedištem u Chicagu u Illinoisu, i H.J. Heinz Company sa sjedištem u Pittsburghu u Pennsylvaniji, potvrdile su da su dogovorile spajanje kojim će nastati peta po veličini prehrambena kompanija u svijetu, piše Wall Street Journal.

Dogovor je postignut pod pokroviteljstvom vlasnika Heinza, brazilskog investicijskog društva 3G Capital, i investicijskog društva Berkshire Hathaway, čiji je vlasnik Warren Buffet.

Također, dogovor o udruživanju postignut je u trenutku kada se Kraft susreće s promjenama u navikama potrošača koji se okreću svježoj hrani, a sve manje kupuju zapakiranu, gotovu hranu.

Zbog pada prodaje u studenom su raskinuli ugovore s većinom oglašivačkih agencija, a zatim su smijenili izvršnog direktora Tonyja Vernona, koji je kompaniju vodio dvije godine.

Wall Street Journal je u utorak već izvijestio o pregovorima, uz procjenu da bi vrijednost transakcije mogla premašiti 40 milijardi dolara.

Prihodi udružene kompanije, koja će poslovati pod imenom Kraft Heinz Co., iznosit će oko 28 milijardi dolara, priopćeno je u srijedu iz tih kompanija. No, to je još uvijek upola manje od lanjskih prihoda tržišnog lidera, PepsiCoa.

Analitičari procjenjuju da transakcija ne bi trebala naići na regulatorne zapreke jer se proizvodni portfelji dviju kompanija uglavnom ne preklapaju. Kraft prodaje sireve, gotovu hranu, meso i mesne prerađevine pod brendom Oscar Mayer i kavu Maxwell House, a Heinz kečape, umake i smrznutu hranu.

Dioničari Krafta će prema dogovoru imati 49 posto udjela u zajedničkoj kompaniji, a dioničari Heinza 51 posto. Dioničari Krafta dobit će dionice udružene kompanije te posebnu dividendu u gotovini od 16,5 dolara po dionici koju trenutno posjeduju. Isplatu posebne dividende financirat će Berkshire Hathaway i 3G Capital.

Heinz udruživanjem ponovno postaje javna kompanija.

Warren Buffet je za CNBC rekao da će Berkshire Hathaway u udruženoj kompaniji imati paket dionica vrijedan 9,58 milijardi dolara.

Na čelu kompanije Kraft Heinz bit će izvršni direktor Heinza Bernardo Hees.

Nova kompanija posjedovat će osam brendova čija pojedinačna vrijednost premašuje milijardu dolara te pet brendova pojedinačne vrijednosti od 500 milijuna do milijarde dolara.

Brazilski 3G Capital i Berkshire Hathaway kupili su 2013. Heinz za 23 milijarde dolara, što je najveća transakcija u prehrambenoj industriji. Povukli su dionice s burze i pretvorili Heinz u privatnu kompaniju. Od tada je Heinz otpustio stotine radnika i zatvorio mnoge tvornice.

Najava spajanja podigla je u srijedu cijene dionica Krafta u trgovanju prije otvaranja Wall Streeta za 17 posto.

Tržišna vrijednost Krafta iznosila je u utorak oko 36 milijardi dolara. Dionicama Krafta trgovalo se prije otvaranje burze po cijeni od 71,5 dolara. (banka.hr / Hina)

Prethodni članakMettler Toledo olakšava označavanje podrijetla mesa
Sljedeći članakNajbolje iz industrije na Agro Arci u Trilju