Spinovi oko prodaje Mercatora

mercator-589Gotovo svi regionalni mediji koji danas pišu o Mercatoru ističu da je u ljubljanskom Dnevniku navedeno kako je Agrokor za slovenski lanac ponudio 166 eura po dionici, međutim tu informaciju u ljubljanskim dnevnim novinama nismo našli

Dan nakon što su pristigle ponude za kupnju 36 posto najvećeg slovenskog trgovačkog lanca u medijima širom regije počele su spekulacije i spinovi.

Tako se na beogradskom B92 može pronaći tekst pod naslovom: “Hrvatski Agrokor kupuje Merkator?”. Pozivaju se na pisanje ljubljanskog Dnevnika i tvrdnju kako je Agrokor ponudio za dionicu Mercatora cijenu od 166 eura koja je bitno viša od trenutne na burzi, iako to u tekstu objavljenom u Dnevniku nigdje ne piše. Osim toga u srijedu ujutro je cijena dionice na burzi u Ljubljani iznosila 168 eura.

Nadalje, beogradski poslovni portal biznisnovine.com, pozivajući se na slovenski poslovni dnevni list Finance.si, analizira mogućnost da Agrokor Ivice Todorića postane vlasnik svog najvećeg konkurenta na balkanskom tržištu i zaključuju da bi Todorić u slučaju kupovine imao velikih poteškoća s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj. S druge strane, nakon eventualnog stjecanja većinskog udjela dio troška preuzimanja mogao bi prebaciti na Mercator, tako što bi mu prodao neke od svojih neprofitabilnih trgovina poput Idee u Srbiji, koja je 2008. zabilježila 30 milijuna eura gubitka.

Osim toga, pišu i kako s obzirom na to da Mercator, nakon preuzimanja Getroa, u Hrvatskoj drži 9 postotni udio na tržištu pitanje je hoće li AZTN dozvoliti koncentraciju Konzuma i Mercatora.

Na stranicama samih Financi nalazi se i anketa na koju je odgovorilo petstotinjak osoba. Najviše njih, gotovo 50 posto, odgovorilo je kako slovenski lanac neće biti prodan. Na drugom je mjestu odgovor kako će kupac biti slovenski paradržavni fond Kad. Najmanje ih je odgovorilo kako će kupac biti Agrokor.  Samo pet posto.

I u hrvatskim se vodećim medijima u srijedu moglo pročitati kako će Agrokor s kupnjom Mercatora postati vladar trgovine od Triglava do Crnog mora. Poput B92 i Bussines.hr je napisao, pozivajući se na u ljubljanskom Dnevniku nepostojeću informaciju, kako je Todorić ponudio 166 eura za dionicu slovenskog lanca. (Banka.hr)

Prethodni članakDnevnik.si: Agrokor dao najbolju ponudu za Mercator
Sljedeći članakEBRD: 68 milijuna eura za gradnju City Center One u Splitu