Split: Iduće godine najveći svjetski skup maslinara

U Splitu će se dogodine okupiti najveći svjetski maslinarski autoriteti na VIII. Međunarodnom maslinarskom simpoziju.

Od 10. do 14. listopada 2016. godine raspravljat će se u splitskom hotelu “Le Meridien Lav” o najnovijim temama važnima za maslinarstvo i uljarstvo diljem planeta, piše Slobodna Dalmacija.

Domaćinstvo ovog skupa za Hrvatsku je osvojio agilni Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, čiji su djelatnici na čelu s ravnateljem dr.sc. Slavkom Pericom ovih dana već prionuli velikom poslu oko organizacije.

Međunarodno vijeće za maslinu (COI) glavni je podržavatelj i sponzor ovog skupa.

“To je jako važno, jer je COI globalno glavni autoritet i motor svega što se u svijetu oko maslina i maslinova ulja dogodilo u zadnjih pedesetak godina. Podršku je dalo i naše Ministarstvo znanosti, kao i Splitsko-dalmatinska županija. Sigurno ćemo se obratiti i drugim zainteresiranim za suradnju i potporu”, ističe dr. Perica.

Uz splitski Institut za jadranske kulture, suorganizator je Međunarodno društvo za hortikulturnu znanost, koje okuplja više od 7500 članova iz 150 zemalja.

Kako je Hrvatska, ipak mala maslinarska zemlja, osvojila domaćinstvo ovako velikog skupa svjetske maslinarske elite?

“Na zadnjem ovakvom simpoziju, koji je bio 2012. godine u Argentini, izglasano je da sljedeći skup bude u Hrvatskoj i da mu je domaćin Institut za jadranske kulture. Mi u Institutu željeli smo da skup bude u Splitu jer je Split naš grad, živopisan, bogate povijesti, kulturnih znamenitosti i gastronomije. Uvjereni smo da time ispunjavamo neizgovorenu želju kolega koji su na prošlom skupu glasali za Hrvatsku. Mnogi su od njih već bili kod nas u Institutu i u Splitu i oni su bili naši najveći zagovornici. U pravilu su oduševljeni Dalmacijom i naročito gradskom jezgrom Splita”, pojašnjava ravnatelj Instituta. (Slobodna Dalmacija)

Prethodni članakProsječna plaća za prosinac 5.716 kuna
Sljedeći članakGrci mole Rusiju: Ukinite embargo na uvoz naranči, jagoda i bresaka