Srbija je prošle godine izvezla upola manje zamrznutih malina nego 2019.

Asocijacija malinara Srbije predviđa da će zbog loših vremenskih uvjeta kvaliteta ovogodišnje maline biti upitna, dok će urod biti manji gotovo za trećinu

Srbija je prošle godine izvezla 68.000 tona zamrznutih malina, gotovo duplo manje u usporedbi s 2019. godinom, a među europskim tržištima na koje Srbija najviše izvozi maline se po najvišim cijenama prodaju u Belgiji i Velikoj Britaniji, a najnižim u Poljskoj.

Asocijacija malinara Srbije predviđa da će zbog loših vremenskih uvjeta kvaliteta ovogodišnje maline biti upitna, dok će urod biti manji gotovo za trećinu.

Međutim, proizvodnja, a naročito izvoz, u padu su već dulje vrijeme, upozorava se u analizi Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i beogradskog Instituta za ekonomiku poljoprivrede, piše portal bif.rs.

Kako se navodi, malina se u Srbiji uzgaja na 22.000 hektara uz prosječan prinos od 5,4 tone po hektaru.

Proizvodnja maline je od 2018. do 2022. godine prosječno iznosila više od 118.000 tona, ali je bilježila pad od 2,2 posto godišnje.

Do smanjivanja proizvodnje, kako piše portal, dolazi zbog negativnih promjena u klimi, nezadovoljavajućeg stanja zasada i kvalitete sadnog materijala, nedostatka stručnog kadra i sezonske radne snage, ali i nekontrolirane primjene sredstava za zaštitu bilja.

“I pored toga, Srbija je po obujmu proizvodnje četvrta u svijetu s udjelom od 13 posto, odmah iza Rusije, Meksika i Poljske”, navodi se u tekstu.

Oko 95 posto proizvodnje u Srbiji zauzimaju visokokvalitetne sorte “Vilamet” i “Miker”, približno tri posto čini “Tulamen”, a oko dva posto druge sorte koje su nešto slabije kvalitete.

Malina se najviše proizvodi u općinama Arilje, Bajina Bašta, Brus, Valjevo, Guča, Kosjerić, Krupanj, Ivanjica i Mionica, na pretežno malim domaćinstvima s velikim udjelom ručnog rada.

Kako se navodi u tekstu, u izvozu maline prevladava zamrznuta s više od 97 posto, dok preostali udio čini svježa malina. Ovakva struktura izvoza je karakteristična za slabije razvijena tržišta koja nisu u stanju maksimalno valorizirati potencijal svojih prirodnih resursa.

Srbija je tijekom prethodne četiri godine izvozila u prosjeku nešto više od 98.000 tona zamrznute maline, pri čemu je izvoz padao za više od 10 posto godišnje.

Najveći izvoz ostvaren je u 2019. godini, kada je nadmašio 114.000 tona, dok je prošle godine pao na 68.000 tona.

Glavni konkurenti Srbiji u izvozu ovog voća su Poljska i Čile.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHrvatska prepoznala važnost primjene agrosunčanih elektrana u poljoprivredi
Sljedeći članakPortugal produljuje nultu stopu PDV-a na hranu do kraja godine