Srbija: Na policama trgovina 70% domaće robe

U trgovačkim lancima u Srbiji udio uvozne robe dostiže do 30 posto i ta struktura nije se bitno promijenila u odnosu na period od prije nekoliko godina, usprkos činjenici da su u međuvremenu za mnoge proizvode smanjene carinske barijere.

Istraživanja pokazuju i da se najviše uvoze neprehrambeni proizvodi, poput kućanskih aparata, elektronskih uređaja, tekstila, posuđa i sezonskih artikala, i to iz susjednih država, iz zemalja Europske unije i Kine.

U vodećim maloprodajnim lancima, iako ne postoji precizno istraživanje, kažu da je na policama odnos zastupljenosti u ukupnoj ponudi robe i dalje oko 70 prema 30 posto u korist domaće robe i da neznatno oscilira, ovisno od prodajnog formata.

“U maloprodajnim objektima ‘Rode’ na policama ima oko 70 posto proizvoda domaćih proizvođača i naš je cilj ponudu i dalje kontinuirano prilagođavati potrebama potrošača te prema prodajnim objektima”, kažu u “Mercatoru S”, u čijem sastavu posluje ovaj prodajni lanac. “Suradnja s domaćim proizvođačima nam je jako važna jer na taj način čuvamo radna mjesta i kupovnu moć naših potrošača”, dodaju.

U grčkom lancu “Super Vero” gotovo 80 posto ukupnog asortimana čine domaći proizvodi, a preostalih 20 posto se uvozi. Ta je struktura posljednjih godinu dana nepromijenjena i najčešće se kupuju, kao i svuda, osnovne životne namirnice. Sličan udio je i u “Maxiju”, “Tempu”, “Univerexportu”, “Disu”, “Interexu”, “Gomexu”…

Građani najčešće kupuju proizvode koji inače “ulaze” u dnevnu potrošačku košaricu. Najprodavaniji proizvodi su iz kategorije mesa i mesnih prerađevina, kruha i peciva, zatim mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća, vode i sokova.

U Srbiji je zbog niskog životnog standarda već godinama cijena glavni orijentir.

“Dubina džepa presudno utječe na odluku o kupovini određenog proizvoda”, kaže Petar Bogosavljević, predsjednik Pokreta za zaštitu potrošača, te dodaje: “Kvaliteta naših proizvoda nije sporna, ali lojalnost kupaca na duže staze u uvjetima besparice može se osigurati jedino većom konkurencijom i snižavanjem cijena.”

Raste udio privatnih trgovačkih marki u ponudi velikih supermarketa jer nude znatno niže cijene. Trgovci sve češće prodaju vlastite robne marke. Pored brašna, riže, kave, kao privatne robne marke u ponudi su i jogurt, vrhnje, sir, ali i mesne prerađevine, kobasice i salame. Takvi proizvodi su i do 20 posto jeftiniji od standardne ponude. (Novosti.rs)

Prethodni članakU 2013. pala vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrede
Sljedeći članakFranck natječaj: Dan žena uz Jubilarnu