Srbija: Južno voće jeftinije do 40 posto

narance-ftdU odnosu na period od prije šest mjeseci, kada je cijena limuna dosezala i 200 dinara (oko 14 kuna) po kilogramu, danas u srpskim trgovinama za kilogram ovog voća treba izdvojiti između 69 i 85 dinara. Razlog za ovoliki pad cijena je ukidanje carina na uvoz citrusnog voća iz Turske, ali i dobrom rodu u Grčkoj, piše list Blic u svom online izdanju.

Obaranje carina s pet posto na nultu stopu dovelo je do usklađivanja cijena citrusnog voća u dućanima za isti iznos. Tako limun koji se uvozi iz Turske sada u trgovačkom lancu Delta Maxi košta 84,9, grejp crveni je 89,9, grejp žuti je 83,9, dok mandarine stoje 95,9 dinara po kilogramu, kažu u tom lancu.

Po stupanju na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, agrume iz ove zemlje počeo je uvoziti i lanac „SOS marketi“. Od polovice listopada do 15. prosinca 2010. uvezli su 60 tona limuna, 25 tona naranči i 15 tona grejpfruta.

Ranije smo se u nabavi citrusnog voća oslanjali na dobavljače i u prodaji bili druga ili treća ‘ruka’. Kada je Sporazum stupio na snagu, izračunali smo da ćemo, ako ga sami budemo uvozili iz Turske, citrusno voće našim kupcima moći ponuditi po cijenama nižim i do 40 posto, kaže Milena Radulović, direktor marketinga „SOS marketa“.

Prodavači na tržnicama, međutim, i dalje drže visoke cijene citrusnog voća. Za kilogram turskog limuna na njihovim stolovima treba izdvojiti do 120, a za mandarine od 110 do čak 150 dinara.

Prethodni članakPosljedice dioksina za ljudsko zdravlje
Sljedeći članakBest Buy Award oznake na Podravka konzervama