Sredstva za pranje i održavanje rublja – Leaflet report: Visoka koncentracija

sredstva za pranje rublja- leaflet  - ftd 777Kategorija je visoko koncentrirana jer vodećih pet proizvođača zauzimaju iznad 90% udjela i po broju promocija i po bruto oglasnoj vrijednosti  

U pregledu kretanja u kategoriji “Sredstva za pranje i održavanje rublja” zanimljivo je pogledati i stanje oglašavanja putem kataloga i letaka trgovaca. Čimbenici analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, i bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value).

Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na razdoblje ožujak 2015. – veljača 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci (MAT period).

SAPONIA I KONZUM VODE
Na vrhu liste, bok uz bok, u zadnjih 12 mjeseci nalaze se redom: Procter & Gamble, Henkel i Saponia. P&G je do vodeće pozicije stigao rastom broja promocija od 6% na aktualni udio od 29%, dok u bruto oglasnoj vrijednosti kategorije drži 27% udjela uz godišnji rast od 4%.

poredak trgovaca po bruto oglasnoj vrijednostiHenkel je zadržao svoju drugu poziciju kao i u prethodnom godišnjem razdoblju te sada ima po 28% udjela prema oba promatrana parametra s tim što je u broju promocija izgubio 2%, a u GAV-u kategorije dobio 1%.

Osječki proizvođač Saponia s prvoga je pala na treće mjesto izgubivši 6% udjela u broju promocija te sada zauzima ukupno 25%, dok je u bruto oglasnoj vrijednosti pala za 3% na sadašnjih 28% udjela. Četvrtu i petu poziciju zauzimaju Labud i Reckitt Benckiser sa značajno manjim udjelima u usporedbi s vodećom trojkom.

broj promocija i GAV vodeceih proizvodacaKategorija je visoko koncentrirana jer svi ostali proizvođači zauzimaju tek 9% udjela u broju promocija i 10% udjela u bruto oglasnoj vrijednosti. Kod trgovaca nema tako velike razlike između vodeće trojke i ostalih, a poredak predvodi Konzum s 18% udjela u bruto oglasnoj vrijednosti kategorije i rastom od 2% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Drugoplasirani s 15% udjela je Kaufland koji je svoj udio u GAV-u kategorije više nego udvostručio jer je u prethodnih 12 mjeseci imao svega 6% udjela. Nisu tako daleko niti Plodine koje su ipak značajno umanjile (-5%) svoju posvećenost ovoj kategoriji te sada zauzimaju 12%, a blagi pad od 2% bilježi i Spar na četvrtom mjestu s udjelom od 10%.

Listu nastavlja Billa s 8% (+1%), te Lidl i Tommy s po 7% udjela, ali i potpuno obrnutim trendom – Lidl je pao za 4%, a Tommy porastao za 1%. Ostali trgovački lanci drže 22% udjela u bruto oglasnoj vrijednosti kategorije, čime su smanjili svoj udio na međugodišnjoj razini za 3%.

focus cmr - potpis

Prethodni članakNovosti iz Dr. Oetkera
Sljedeći članakSkromni rast prihoda WalMarta u prvom kvartalu