Sredstva za čišćenje kućanstva – Tržište: Minus i minus ne daju plus

sredstva-za-ciscenje-kucanstva-ftd 777Količinska prodaja kategorije u 2015. je došla nadomak 8 milijuna litara te je manja za 5,5% u odnosu na prethodnu godinu, dok je vrijednosni rezultat tek nešto bolji s padom od 4,6% na nešto više od 166 milijuna kuna

sredstva-za-ciscenje-kucanstva-trziste-bulletKategorija “Sredstva za čišćenje kućanstva” uključuje: univerzalna sredstva za čišćenje, sredstva za čišćenje kupaonica (kada, umivaonik, pločice i sl.), sredstva za čišćenje u kuhinji (sudoper, štednjak, napa i sl.), sredstva za čišćenje podova (čišćenje/poliranje laminata i drvenih podova), abrazivna sredstva za čišćenje te sredstva za uklanjanje kamenca.

S druge strane, kategorija ne uključuje: sredstva za čišćenje WC-školjki, sredstva za održavanje i osvježavanje WC-školjki, sredstva za čišćenje i njegu namještaja, sredstva za pranje tepiha, sredstva za čišćenje prozora i stakla te proizvode za prevenciju plijesni (uključujući i višenamjenska sredstva za čišćenje s dodanim svojstvom za uklanjanje plijesni).

Navedimo i vodeće proizvođače u kategoriji (abecednim redom): Colgate Palmolive (Ajax), Labud (Sanitar, Super Jon, Permetal), SC Johnson (Mr Muscle, Pronto), Saponia (Arf, Vim) i Unilever (Cif, Domestos).

vaznost-tipa-prodajnog-mjesta-sijecanj2015-prosinac2015Bitno je istaknuti da trgovačke robne marke u kategoriji sredstava za čišćenje kućanstva zajedno imaju 18% količinskog udjela. Podaci koje navodimo u analizi odnose se na MAT period koji obuhvaća kalendarsku 2015. godinu u odnosu na prethodnu, 2014. godinu.

TRŽIŠNA REALIZACIJA
U prikazane prodajne pokazatelje nisu uključene diskontne trgovine (Lidl), cash&carry ni DIY objekti (uradi sam), kao ni institucionalna prodaja te sezonske trgovine. Brojke nam sugeriraju da se prodaja u prošloj godini nije osobito iskazala jer je ostvaren negativni prodajni rezultat na međugodišnjoj razini.

Naime, u 2015. godini količinska je prodaja došla nadomak 8 milijuna litara te je manja za 5,5% u odnosu na prethodnu godinu, dok je vrijednosni rezultat tek nešto bolji s padom od 4,6% na nešto više od 166 milijuna kuna. Supermarketi su vodeći prodajni kanal u ovoj kategoriji s 30% udjela u količinskoj prodaji, a s nešto manjom zastupljenošću slijede drogerije (Bipa, DM, Kozmo) s 23% i hipermarketi s 19% udjela.

kolicinski-udjeli-prema-namjeni-i-rormi-proizvodaGotovo trećina prodaje realizira se kroz manje formate prodavaonica s obzirom na to da velike trgovine mješovitom robom imaju 13%, srednje trgovine mješovitom robom 10%, a male trgovine mješovitom robom 5% udjela.

UNIVERZALNI I TEKUĆINE
Količinski udjeli prema namjeni proizvoda pokazuju dvotrećinsku dominaciju univerzalnih sredstava za čišćenje kućanstva koji imaju udio od 67,1%. Ostatak količinskog “kolača” među sobom su podijelili: abrazivna sredstva za čišćenje (10,5%), ostala sredstva za čišćenje (8,2%), sredstva za čišćenje podova (6,6%), sredstva za uklanjanje kamenca (4%) i sredstva za čišćenje u kuhinji (3,6%).

Još je uvjerljivije vodstvo lidera prema formi proizvoda jer tekućina ima količinski udio od 73,1%. S daleko manjim udjelom potom slijede: maramice (10%), krema (8,8%), gel (5,6%) i prašak (1,9%), dok na ostale forme otpada sitnih 0,7% udjela.

majda-babic-ac-nielsen-potpis

Prethodni članakMarián Šefčovič – Radenska d.d.
Sljedeći članakRuske delicije: Majka Rusija u srcu Zagreba