Sredstva za njegu lica: Prosinac donosi rast prodaje

njega-lica-kreme-midiKategorija sredstava za njegu i čišćenje lica pretežno je “ženska” kategorija, s velikim brojem segmenata te još većim brojem proizvoda i brendova. Bez obzira na svojevrsnu “zbrku” koja vlada u kategoriji, velikoj većini ženske populacije, ali i trgovcima i proizvođačima, ona je vrlo zanimljiva

Sredstva za njegu i čišćenje lica zapravo su skup više različitih kategorija proizvoda s istom zajedničkom namjenom. U kategoriju sredstava za njegu lica ulaze klasični proizvodi za njegu kože lica i vrata, maske za lice i vrat te sredstva za njegu kože oko očiju.

Pojavljuju se u obliku krema, tonika, mlijeka, ulja, gela i seruma, dok su maske specifične i jasno označene kao takve.

Sredstva za čišćenje lica uključuju sredstva za čišćenje kože lica i vrata (mlijeka i losioni), sredstva za pranje lica, pilinge i tonike. Tu su još i sredstva za uklanjanje šminke s područja oko očiju.

U kategoriju nisu uključena sredstva za njegu kože ruku i tijela, sredstva za njegu usana, kao ni sjajila i ruževi za usne.

Poznati brendovi
Kategoriju predvode L’Oreal s brendovima L’Oreal, Garnier, Beiersdorf s Niveom i Eucerinom te trgovačke robne marke, koje su vodeće po komadnoj prodaji.

Slijede ih Johnson&Johnson (Clean&Clear, Bebe, Neutrogena, Johnson’s, Roc), Neva (Rosal) i Afrodita, dok ostali proizvođači ostvaruju manje udjele.

Specifičnost ove kategorije je posve različit asortiman u redovnoj maloprodaji od asortimana koji se nudi u ljekarnama, a također i prisutnost luksuznih brendova s manjom komadnom, ali velikom vrijednosnom prodajom.

Pad u 2010.
Ukupno tržište sredstava za njegu i čišćenje lica promatrano kroz maloprodajne kanale obuhvaćene Nielsenovim panelom trgovine u posljednjih godinu dana vrijedilo je 250,6 milijuna kuna, odnosno 5,48 milijuna komada.

Kategorija bilježi pad prodaje u 2010. godini u odnosu na prvih osam mjeseci 2009., i to za 9 posto vrijednosno i 5,5 posto komadno.

Osnovna destinacija za kupnju proizvoda za njegu lica su drogerije i velike trgovine mješovite robe, kroz koje se prodalo 70 posto svih proizvoda u kategoriji u proteklih 12 mjeseci.

Konkurenciju im donekle čine ljekarne s 12 posto, dok se kroz supermarkete prodalo 9 posto te još 8 posto kroz hipermarkete. Jedva 1 posto prodaje realizirao se kroz manje trgovine mješovite robe.

njega-lica-kreme-prodaja-graf-large

Proizvodi namijenjeni ženama čine najveći dio prodaje kategorije i to čak 97 posto, od čega 70 posto čine sredstva za njegu lica, a 25 posto sredstva za čišćenje lica.

Sredstva za njegu muškog lica čine 3 posto prodaje, što ne čudi jer su sredstva za čišćenje lica za muškarce još u povojima i čine jedva 0,3 posto vrijednosno i 0,5 posto količinski.

Prosinac – mjesec krema
Trgovačke robne marke porasle su za gotovo 6 posto vrijednosno (samo 2 posto komadno) te sada imaju 9 posto vrijednosnog udjela.

Kao i u ostalim kategorijama, hrvatski kupci “vrebaju” sniženja i promocije sredstava za njegu lica, a u blagdanskom šopingu nudi se širok izbor poklon-torbica i promotivnih pakiranja.

Prosinac je svakako najvažniji mjesec za prodaju sredstava za njegu lica, pogotovo krema. Unatoč padu prodaje zbog trenutačne situacije, sredstva za njegu i čišćenje lica iznimno su zanimljiva kategorija, koja se neprestano razvija, otvara nove niše te velikom brzinom izbacuje nove proizvode s novim dodanim vrijednostima.

Budući da su ciljna skupina žene, nema bojazni za dugoročnijim promjenama u kategoriji, osim eventualnog daljnjeg rasta udjela trgovačkih robnih marki na štetu etabliranih brendova.

Iako se segment za muškarce počeo razvijati, on će uvijek biti u sjeni proizvoda namijenjenih ženama. Njegovan izgled je oduvijek bio na cijeni, a ponuda za svaki tip i dob kože uistinu je sve bogatija.

Možda će poneki muž prigovarati zbog troška, no istina je da smo itekako ponosni i sretni na svoje lijepe i njegovane partnerice.

Ivan Junaković,
Voditelj Odjela za
odnose s klijentima

nielsen-logo

Njega lica

Prethodni članakRadnici Merkura i Mersteela dobili otpremnine
Sljedeći članakStipan Bilić: Izvoz spašava hrvatsku konditorsku industriju