Sredstva za pranje posuđa: Oporavak redovne cijene

Sredstva za pranje posuđa još su jedna kategorija u kojoj bilježimo oporavak komunikacije redovne cijene proizvoda pa je taj tip oglašavanja u zadnjih 12 mjeseci porastao za 8% došavši do 37% udjela u broju promocija. Snižena cijena kao tip promocije istodobno je  izgubila 11% udjela, ali i dalje drži natpolovičnih 53%, dok su ostali tipovi promocije porasli s lanjskih 7% na sadašnjih 9% udjela.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Sredstva za pranje posuđa” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju kolovoz 2017. – srpanj 2018. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

OŠTRA KONKURENCIJA
Brendovi u ovoj kategoriji drže glavnu riječ te su u oba godišnja razdoblja zauzimali 96% kvantitativnog udjela u oglašavanju prepustivši trgovačkim markama jedva primjetnih 4% udjela. Čak šest marki imaju dvoznamenkasti udio u broju promocija kategorije a na samom se čelu nalazi Jar s 19% i minimalnim međugodišnjim rastom te je za nijansu ispred Somata, koji je ostao na prošlogodišnjih 18% udjela, te brenda Likvi, koji je zadržao 17% od prošle godine.

Nešto malo iza njih s 14% i rastom od 2% nalazi se Čarli, a isti toliki rast zabilježio je i Finish, koji je na kraju ovogodišnjeg srpnja imao 12% udjela, dok je zadnji dvoznamenkasti – Pur – za razliku od njih ostvario minus od 2% te je zadnju promatranu godinu zaključio s 10% udjela.

Značajan udio od 5%, što je 2% manje negoli u prethodnih 12 mjeseci, možemo još pripisati Violeti, dok su preostale tri marke koje su vrijedne spomena – Splendid, Woosh i W5 – ostvarile po 1% udjela u broju promocija. Sve ostale marke kumulativno su u promatranom periodu smanjile svoj udio s 5% na 4%.

Zabilježivši rast od 3% Spar je zasjeo na vrh poretka trgovačkih lanaca s 13% udjela, što ni 4% rasta Metroa nije moglo nadmašiti jer je ovaj veletrgovac s tim plusom došao do 11% i druge pozicije. I trećeplasirani Konzum rastao je (+3%) te s 9% drži čvrsto treće mjesto, dok su četvrto podijelili sa 7% Plodine i KTC, pri čemu je prvi izgubio 1% udjela, a drugi jednako toliko dobio u usporedbi s ranijih 12 mjeseci. Po 6% imaju Tommy (jednako kao i prošle godine) i lani vodeći Kaufland (koji je u minusu 6%). Listu zaključuju dva drogerijska lanca: Bipa je zadržala svojih 5%, a dm 3% udjela u broju promocija. Ostali trgovci zauzeli su 33% udjela, što je za 5% manje nego u prethodnih godinu dana.

Sredstva za pranje posuđa još su jedna kategorija u kojoj bilježimo oporavak komunikacije redovne cijene proizvoda pa je taj tip oglašavanja u zadnjih 12 mjeseci porastao za 8% došavši do 37% udjela u broju promocija. Snižena cijena kao tip promocije istodobno je izgubila 11% udjela, ali i dalje drži natpolovičnih 53%, dok su ostali tipovi promocije porasli s lanjskih 7% na sadašnjih 9% udjela u broju promocija.

Vrijedi još skrenuti pozornost na podjelu prema mjernim jedinicama pa tako vidimo da najveći udio u oglašavanju ima mililitar s 40%, što je 4% manje nego lani, a slijedi komad s 30% (+3%), dok je litar zadržao četvrtinu oglasnog kolača (25%). Ostale mjerne jedinice imaju nepromijenjenih 4% udjela u broju promocija.

Prethodni članakS radom počelo 16 prodajnih mjesta Lidla u Srbiji
Sljedeći članakHyundai Tucson Winter Edition za 159.990 kuna