Sredstva za pranje posuđa: Ručni minus, strojni plus

Pogledamo li rezultate prodaje, vidimo da su trendovi za dvije promatrane kategorije ponešto različiti pa tako sredstva za ručno pranje posuđa u razdoblju studeni 2015. – listopad 2016. obitavaju u negativnom području, dok su sredstva za automatsko pranje posuđa ipak u blagoj pozitivi

Ova analiza obuhvaća kategorije sredstava za ručno pranje posuđa i sredstava za strojno pranje posuđa te se odnosi na razdoblje studeni 2015. – listopad 2016. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Kategorija sredstava za ručno pranje posuđa uključuje proizvode koji se koriste isključivo za ručno pranje posuđa koji su najčešće u tekućem stanju. Kategorija sredstava za strojno pranje posuđa uključuje praškaste i tekuće deterdžente, tablete, ali i dodatke strojnom pranju, poput soli, sredstva za sjaj, sredstva za čišćenje perilice te osvježivače za perilice.

Sredstva za čišćenje te ostale vrste deterdženata nisu uključeni u ove kategorije. Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama) prema vrijednosnom udjelu u kategoriji deterdženata za ručno pranje posuđa u zadnjih godinu dana su (abecednim redom): Henkel (Pur), Labud (Čarli), Procter & Gamble (Jar), Saponia (Likvi) te Violeta (Teta Violeta).

Trgovačke robne marke čine 7% vrijednosnog udjela u kategoriji. Vodeći proizvođači u kategoriji sredstava za strojno pranje posuđa (s glavnim pripadajućim robnim markama) prema vrijednosnom udjelu u zadnjih godinu dana su (abecednim redom): Henkel (Somat), Procter & Gamble (Jar), Reckitt Benckiser (Finish) te Saponia (Likvi).

Trgovačke robne marke ostvaruju 20% vrijednosnog udjela u kategoriji.

Pogledamo li rezultate prodaje, koji ne uključuju veleprodajne trgovine, institucionalnu prodaju, specijalizirane prodavaonice, Cash&Carry i diskontne trgovine (Lidl), vidimo da su trendovi za dvije promatrane kategorije ponešto različiti pa tako sredstva za ručno pranje posuđa u razdoblju studeni 2015. – listopad 2016. obitavaju u negativnom području, dok su sredstva za automatsko pranje posuđa ipak u pozitivi.

PRODAJNI POKAZATELJI
Sredstva za ručno pranje posuđa u spomenutom su godišnjem periodu ostvarila količinsku prodaju od gotovo 8,5 milijuna litara, što je 4,1% manje u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. Vrijednosna prodaja istodobno je pala za 3,2%, na ukupno nešto više od 109 milijuna kuna.

Kroz supermarkete se realizira trećina količinske prodaje (33%), a slijede ih hipermarketi s 22%, velike trgovine mješovitom robom sa 17% i srednje trgovine mješovitom robom s 14% udjela. Na začelju su drogerije s 8% te male trgovine mješovitom robom sa 6% volumena prodaje.

Podjela prema mirisu pokazuje da je limun najpopularniji s ukupno 40% količinske prodaje, a na drugom je mjestu jabuka s upola manjim udjelom (19%).

Svi ostali mirisi zauzimaju znatno manje udjele pa ćemo ih samo redom navesti: kamilica (6%), aloe vera (6%), jabuka i limun (4%), naranča (3%), čajevac i metvica (3%), bez mirisa (2%), zelena jabuka (2%), nar (2%), a na sve ostale mirise odlazi 12% prodanih količina.

Sredstva za strojno pranje posuđa bilježe blagi rast i vrijednosno i količinski. U promatranom periodu količinska je prodaja porasla za 1,2%, na ukupno 2,8 milijuna kilograma, dok je vrijednosna prodaja u isto vrijeme rasla tek nešto manjih 1% do ostvarenog iznosa od 88,9 milijuna kuna.

Prodaja po maloprodajnim kanalima dosta je drugačije strukturirana negoli je to slučaj kod sredstava za ručno pranje posuđa. Naime, ovdje su vodeći format drogerije s 35% količinskog udjela, a po 26% imaju supermarketi i hipermarketi. Ostatak udjela raspoređen je između velikih (7%), srednjih (4%) i malih trgovina mješovitom robom (1%).

Sol za smanjivanje tvrdoće vode s 44% udjela u količinskoj prodaji vodeći je proizvod kada ova sredstva dijelimo prema funkciji, a odmah iza njih dolaze deterdženti u tabletama s 39% udjela.

Daleko iza nalaze se tekućina za ispiranje (8%), deterdženti u gelu (4%), ostali deterdženti (prašci, kapsule) koji imaju 3% te ostali dodaci za strojno pranje s 2% udjela.

Prethodni članakNeto dobit Dukat grupe 133 milijuna kuna
Sljedeći članakNovi Maximo Brownie