Sredstva za pranje rublja – Tržište: Deterdženti u plusu, omekšivači u minusu

Količinska prodaja deterdženata za rublje u 2016. je s nešto manje od 27,8 milijuna kg/L bila za 0,8% veća u odnosu na prethodnu godinu, dok je količinska prodaja prema broju pranja rasla za 5,3%, na ukupno 370,1 milijun pranja. Vrijednosna prodaja je dosegnula 406,1 milijun kuna i bila je za 1,1% veća. Nasuprot tome, kod omekšivača za rublje količinska je prodaja smanjena za 7,2%, na ukupno prodanih 13,8 milijuna litara, dok je vrijednosna prodaja pala za nešto manjih 4,7%, na 159,8 milijuna kuna

Kategorija deterdženata za pranje rublja uključuje sva sredstva s namjenom za pranje rublja u svim formatima: prašak, tekući i kapsule, dok kategorija omekšivača za rublje uključuje sva sredstva s namjenom za održavanje i osvježavanje rublja.

Vodeći proizvođači deterdženata za pranje rublja su (abecednim redom): Henkel (Persil, Perwoll, Rex), Labud (Meri Merino, Oliver), Procter & Gamble (Ariel, Dash, Dreft, Tide) i Saponia (Bioaktiv, Faks Helizim, Nila, Plavi Radion, Rubel).

Trgovačke robne marke kod deterdženata za pranje rublja zajedno imaju 6% vrijednosnog udjela.

Vodeći proizvođači omekšivača za rublje su (abecednim redom): Henkel (Silan), Procter & Gamble (Lenor), Saponia (Ornel) i Unilever (Coccolino).

Trgovačke robne marke u kategoriji omekšivača za rublje zajedno imaju 3% vrijednosnog udjela.

KRETANJA KOD DETERDŽENATA
Prema podacima o prodaji, koja ne uključuje veleprodajne trgovine, institucionalnu prodaju, specijalizirane prodavaonice, Cash&Carry i diskontne trgovine (Lidl), kategorija deterdženata je u zadnjih godinu dana (siječanj 2016. – prosinac 2016.) ostvarila pozitivan prodajni rezultat.

Količinska prodaja s nešto manje od 27,8 milijuna kilograma/litara bila je za 0,8% veća u odnosu na prethodnu godinu, dok je količinska prodaja prema broju pranja (washloads) rasla za 5,3%, na ukupno 370,1 milijun pranja.

Vrijednosna prodaja je dosegnula 406,1 milijun kuna i bila je za 1,1% veća u odnosu na 2015. godinu. Supermarketi s 35% i hipermarketi s 29% udjela drže gotovo dvije trećine vrijednosne prodaje kategorije.

Po 12% udjela imaju drogerije i velike trgovine mješovitom robom, 9% drže srednje trgovine mješovitom robom, a male trgovine mješovitom robom imaju malih 3% vrijednosti prodaje.

Prema segmentaciji proizvoda dominiraju “heavy duty” deterdženti s 82% vrijednosnog udjela (riječ je o tzv. univerzalnim deterdžentima za pranje rublja), dok je preostalih 18% udjela pripalo segmentu specijalnih deterdženata koji imaju posebnu namjenu – za šareno rublje, za crno rublje, samo za ručno pranje i sl.

Sa 61% vrijednosnog udjela prašak je vodeća forma deterdženata za pranje rublja, a tekućina/gel zauzima također velikih 32%.

Kapsule imaju 6%, a ostale forme proizvoda nešto manje od 0,5% udjela u vrijednosnoj prodaji kategorije.

Prema veličini pakiranja, vrijednosni udjeli su relativno ravnomjerno raspoređeni: pakiranje do 2 kg/L ima 41%, pakiranje 2-5 kg/L drži 36%, dok je pakiranju većem od 5 kg/L pripalo 24% udjela.

OMEKŠIVAČI U PADU
Kod omekšivača za rublje prodajni trendovi nisu tako dobri.

Naime, u maloprodajnom kanalu, koji ne obuhvaća veleprodajne trgovine, institucionalnu prodaju, specijalizirane prodavaonice, Cash&Carry i diskontne trgovine (Lidl), količinska je prodaja smanjena za 7,2%, na ukupno prodanih 13,8 milijuna litara, dok je vrijednosna prodaja pala za nešto manjih 4,7%, na 159,8 milijuna kuna.

Supermarketi s 35% i hipermarketi s 27% udjela u vrijednosnoj prodaji glavni su tipovi prodajnih mjesta.

Međusobno slične udjele imaju velike trgovine mješovitom robom (13%), drogerije (12%) i srednje trgovine mješovitom robom (10%), a poredak zaključuju male trgovine mješovitom robom sa svega 4% vrijednosnog udjela.

Prema veličini pakiranja natpolovični udio od 54% drže pakiranja do 1,5 L, trećinu udjela (33%) imaju pakiranja 1,5-2,25 L, a 14% vrijednosne prodaje pripalo je pakiranjima većim od 2,25 L.

Prethodni članakJames Quincey je novi predsjednik i izvršni direktor Coca-Cola kompanije
Sljedeći članakICONails Gel Lacquer lak za nokte