Strateško planiranje: Trgovina u proizvodnji

Već dugo suvremeni trgovci svojim poslovnim politikama značajno utječu na proizvodnju neizravno kao posrednici u razmjeni, ali i izravno kao proizvođači. “Trgovac” i “proizvođač” nekada su bili striktno odvojeni a danas se isprepliću, prožimaju i nadopunjuju

konzum eko proizvodiTrgovina je važna gospodarska aktivnost jer između ostaloga povratno utječe na zaposlenost u zemlji, na životni standard stanovništva kao i na razvoj proizvodnje.

Dolazak Ikee nesumnjivo je pozitivna vijest za krajnje potrošače i Hrvatsku kao otvoreno tržište.

Procjene kažu da je Ikea preuzela oko 15 posto tržišnog udjela u tom segmentu industrije kod nas.

Stoga se domaći proizvođači nadaju uskoj suradnji s Ikeom, od koje bi imali goleme koristi i koja bi za njih predstavljala veliku šansu za zaradu, ali i izlazak na globalnu pozornicu. Kada se uđe u suradnju s Ikeom, kada se nađe kvalitetan proizvod, tu se onda radi o visoko serijskoj proizvodnji koja je jeftinija.

TRGOVAČKE MARKE
Već dugo suvremeni trgovci svojim poslovnim politikama značajno utječu na proizvodnju neizravno kao posrednici u razmjeni, ali i izravno kao proizvođači. Tako je, primjerice, Lidl kao jedan od vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, ujedno i – pekar!

S primjenom koncepta samoposluživanja pekarskih proizvoda u svih svojih 78 trgovina započeli su 2012. godine. Svakodnevno nude više od 20 vrsta svježe pečenih pekarskih proizvoda, od slatkih i slanih, do različitih vrsta peciva i kruha.

ScreenShot008Sve to uz najbolji omjer cijene i kvalitete, što službeno potvrđuje i certifikat Best Buy Award Croatia 2014/15.

Trgovačke robne marke (engl. private labels) također pokazuju da za moderne trgovce ne vrijede tradicionalne definicije, već se oni sve češće pojavljuju i kao izravni proizvođači.

Naručivanje proizvodnje pod trgovačkom robnom markom je kod nas sve intenzivnije jer se i tržišni udio tih proizvoda kontinuirano povećava (bliži se udjelu od oko 20 posto u maloprodaji robe široke potrošnje). Kroz ponudu trgovačkih robnih marki kupcima se omogućuje dobra kvaliteta po iznimno povoljnim cijenama.

Lidl 2Najomiljenija trgovačka robna marka kod nas je K Plus. Ovi proizvodi se pojavljuju u Konzumu nakon pomnog odabira recepture, kvalitetnih sirovina, proizvođača s najvišim standardima i kontrole proizvodnje.

Stručnjaci najvećeg hrvatskog trgovca dodatni fokus stavljaju na kontrolu kvalitete kroz vanjske i interne laboratorije te na kontinuirano poboljšavanje receptura i pakiranja.

Uz to, Konzum je uvođenjem brenda Ekozona u 2009. postao prvi nespecijalizirani trgovački lanac u Hrvatskoj s posebno pozicioniranom i izdvojenom kategorijom ekološki certificiranih proizvoda.

To je prvi domaći brend proizvoda uzgojenih bez pesticida, aditiva, GMO sastojaka i dodanog šećera.

Cjelovita linija ovih ekoloških proizvoda nalazi se u ekskluzivnoj ponudi više od 100 Super i Maxi Konzum prodavaonica. U asortimanu se trenutno nalazi ukupno 119 različitih proizvoda u 18 različitih kategorija.

Najveći svjetski maloprodavač Walmart je na glasu da dvije trećine asortimana na njegovim policama dolazi iz Kine! No, magazin Industry Week je lani objavio da će u sljedećih desetak godina Walmart utrošiti 250 milijardi na nabavku proizvoda američkih tvornica poput Element Electronicsa, 1888 Millsa i American Home Manufacturinga (tekstil, televizori, namještaj i dr.), čime će se otvoriti milijun radnih mjesta. Posebna je pak priča kalifornijska Patagonia, jedna od najomiljenijih i društveno najodgovornijih kompanija na svijetu.

PATAGONIA NAČIN
U 43 tvornice diljem svijeta, američki maloprodavač Patagonia naručuje proizvodnju odjeće za sportske aktivnosti na otvorenom (alpinizam i planinarenje, skijanje, snowboarding, surfanje, pecanje na mušicu, veslanje i brzo pješačenje po divljim stazama).

Patagonia store Surađuju s više tvornica u Kini nego u SAD-u. Odjeću i opremu prodaju u svojih 40-ak prodavaonica te putem online kanala. Korporativna “zelena” misija poduzeća s oko dvije tisuće zaposlenih glasi: Napraviti najbolji proizvod ne čineći nepotrebnu štetu te koristiti biznis za inspiriranje i provedbu rješenja za ekološku krizu.

Njihov poslovni model distribuira vrijednosti duž cijelog lanca, uključujući dobavljače, kupce, zaposlenike i vanjsko okruženje.

Osnivač Yvon Chouinard ističe da je njihovo poslanje ponuditi održive, sjajne i multifunkcionalne proizvode i služiti svojim kupcima. Svoj brend grade bez značajnijeg oglašavanja.

Vjeruju, naime, da temelj svakoga brenda počiva na autentičnosti, istinitosti, originalnosti i inovativnosti, a ne na marketingu. U tom smislu smatraju svoje prodavaonice, odnose s javnošću, donacije i sponzorstva snažnim adutima za stvaranje poželjne slike brenda.

U Patagoniji vjeruju da im ovi čimbenici omogućuju postizanje 20 posto viših prodajnih cijena od drugih proizvođača odjeće za vanjske aktivnosti i 50 posto više od sličnih mass-market brendova.

Može ih se svrstati u tzv. “Anti-Black Friday” maloprodavače jer svoje kupce pozivaju da dvaput razmisle prije nego odvoje novac za njihov vuneni džemper od 139, pulover od 129 ili ruksak od 99 dolara!? Sa svrhom da kupce odvrate od kupnje onoga što im ne treba, 2011. godine su pokrenuli jedinstvenu kampanju Don’t Buy This Jacket.

Utemeljili su globalnu mrežu One Percent for the Planet kojom se obvezuju odvojiti 1 posto od svoje prodaje za podržavanje aktivnosti ekoloških organizacija! U mrežu je uključeno više od 1.100 poduzeća diljem svijeta a do sada je donirano više od 100 milijuna dolara. Sjedište kompanije u Venturi je nalik svemu osim tradicionalnom ustroju.

ScreenShot009Nastoje ostvariti opuštenu i ugodnu radnu atmosferu. Tako održavaju kvalitetu rada i dobru koordinaciju među zaposlenicima.

U zgradi nema privatnih ureda, a nijedan ured (čak ni glavnog direktora) nema vrata.

Chouinard je stvorio poslovnu organizaciju s progresivnom korporativnom kulturom koja je ovu kompaniju učinila iznimno omiljenom među zaposlenicima. Više od 20 godina proglašavana je jednom od 100 najboljih tvrtki od strane časopisa Working Mother zbog fleksibilnog radnog vremena i dječjeg vrtića namijenjenog zaposlenicima.

Njeguju i “job sharing” (alternativnu radnu opciju kada dva uposlenika dijele isto radno mjesto i dogovaraju koje će dane u tjednu raditi koji od njih). Umjesto parkirališnih mjesta ispunjenih vozilima, pored zgrade su bicikli i daske za surfanje. Ljude se u radnom vremenu potiče na tjelovježbu pa im se nude prostori za jogu ili aerobik. Mogu i surfati, trčati ili igrati odbojku u pijesku.

Nedavno su poziciju menadžera za društvenu odgovornost Patagonije podigli na visoku razinu direktora za društvenu i okolišnu odgovornost (SER-Social/Environmental Responsibility). SER tim, između ostaloga, ima ovlast staviti veto na suradnju s nekom novom tvornicom ako procijeni da njen način proizvodnje nije kompatibilan s proklamiranim korporativnim etičkim načelima Patagonije.

Kako je sve više poduzeća posvećeno održivom rastu, tako i potrošači (posebice mladi) postaju etički osvješteniji te pri odluci o kupnji daju prednost njihovim proizvodima i uslugama. Istina je i to da je u današnjoj novoj ekonomiji veoma teško govoriti u klasičnim terminima “trgovac” i “proizvođač”. Nekada su bili striktno odvojeni a danas se isprepliću, prožimaju i nadopunjuju.

ScreenShot010

Prethodni članakVina Belje apsolutni pobjednik Gator festa s 11 zlatnih medalja
Sljedeći članakBiH – alarmantno stanje pivarske industrije