Studenac preuzeo Merkur 5

Preuzimanjem posljednje, trideset i šeste, poslovnice u Promajni, omiški trgovački lanac “Studenac” dovršio je proces preuzimanja maloprodajne mreže konkurentskog lanca “Merkur 5”.

Splitski lanac trgovina Merkur 5 na tržištu je prisutan još od 1988. godine, prvo kao lokalna sinjska tvrtka, a od 1992. godine i lanac sa splitskom adresom, koji je gotovo svake godine širio svoju mrežu marketa i supermarketa.

Pod motom “tvoja lokalna trgovina”, Merkur 5 uspješno je poslovao u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a krajem 2014. godine ta je maloprodajna mreža, u vlasništvu Milenka Marinovića, brojila 50-ak poslovnica u kojima je bilo zaposleno više od 200 radnika, koji sada postaju dio desetak puta većeg kolektiva.

Studenac je, naime, najnovijom akvizicijom prešao broj od 2.000 zaposlenih radnika raspoređenih u četiri županije. Time je nastavljena i politika ekspanzije Studenca na tržištu maloprodaje gdje, uz otvaranje vlastitih poslovnica, preuzimaju i trgovine lokalnih konkurenata.

Podsjetimo, krajem 2012. godine Studenac je od posrnulog carstva Željka Keruma otkinuo 20-ak atraktivnih supermarketa u Splitu i okolici, a preuzimanjem Merkurove mreže dodatno su učvrstili poziciju u top 10 trgovačkih lanaca u zemlji.

Zadovoljstvo najnovijim poslovnim potezom nije krio vlasnik Studenca Josip Milavić, koji je u kratkoj izjavi za Slobodnu Dalmaciju istaknuo financijski aspekt čitave priče.

“Dobro poslovanje očituje se u brojkama. Promet koji je Merkur 5 ostvarivao u iznosu od 100 milijuna kuna od sada se slijeva u promet Studenca, za koji očekujem da će ove godine dosegnuti milijardu i pol kuna, odnosno više od 200 milijuna eura”, kaže Milavić.

S gotovo 40 Merkurovih poslovnica u Splitu, Sinju, na Čiovu, Makarskoj rivijeri i u šibenskom zaleđu, Studenac je izrastao u jednog od najvećih dalmatinskih poslodavaca te se uspješno nosi i s mnogo većim nacionalnim i međunarodnim igračima na tržištu maloprodaje. U vlasništvu Milavićeve tvrtke sada je više od 300 poslovnica, raspoređenih širom Dalmatinske zagore, primorja i otoka.

No, dok je Studenac zauzet ekspanzijom, iza leđa bi mu se u matični Omiš mogao prišuljati Lidl, koji je ozbiljno zagrizao za kupnju autobusnog kolodvora na kojemu je naumio izgraditi veliki maloprodajni centar. (Slobodna Dalmacija)

Prethodni članakSir Tilzit u ponudi Sirele
Sljedeći članakMetro predstavlja najveći izbor piva u Hrvatskoj